Cara Mengurangkan Kuasa di Laptop

Apabila anda memiliki perniagaan, anda tidak selalu boleh bekerja dari pejabat. Sekiranya anda perlu melakukan perjalanan atau bertemu dengan pelanggan, komputer riba membolehkan anda membawa fail dan program penting ke mana sahaja anda pergi. Biasanya, anda ingin memanjangkan jangka hayat bateri komputer riba anda selama mungkin. Sekiranya anda perlu menyimpan komputer riba, anda perlu mengeringkan bateri terlebih dahulu. Mengurangkan bateri juga membolehkan anda menentukurnya jika pengukur kapasiti bateri komputer riba tidak tepat. Anda biasanya dapat mencapainya dalam waktu kurang dari satu jam dengan menjalankan gabungan aplikasi, tetapan dan peranti yang menguras tenaga.

1

Hidupkan komputer riba anda dan cabut dari steker elektrik atau sumber kuasa yang lain.

2

Meningkatkan kecerahan skrin komputer riba. Klik pada ikon bateri di baki sistem, kemudian klik "Laraskan Kecerahan Skrin." Gerakkan slaid Kecerahan Skrin hingga ke kanan.

3

Hidupkan pelindung skrin. Klik kanan di mana sahaja di desktop, kemudian klik "Peribadikan." Klik "Screen Saver" di bahagian bawah tetingkap, kemudian klik menu drop-down untuk memilih screen saver. Klik "Terapkan" dan "OK."

4

Lancarkan beberapa program dan biarkan ia berjalan pada masa yang sama.

5

Sambungkan sebanyak mungkin peranti USB ke komputer riba anda. Sebagai contoh, sambungkan cakera keras luaran, tetikus dan papan kekunci pada masa yang sama untuk menguras kuasa bateri.

6

Aktifkan Wi-Fi pada komputer riba. Banyak komputer riba yang lebih baru mempunyai suis fizikal yang menghidupkan Wi-Fi ketika dibalik. Selalunya, anda juga dapat menghidupkan Wi-Fi dengan menekan kombinasi kekunci, seperti "Fn-F11." Periksa manual komputer riba anda untuk arahan khusus.

7

Hidupkan Bluetooth jika komputer riba anda mempunyai ciri. Klik pada ikon rangkaian di baki sistem, kemudian klik "Buka Rangkaian dan Pusat Perkongsian." Klik "Ubah tetapan penyesuai." Klik kanan "Sambungan Rangkaian Bluetooth", kemudian klik "Aktifkan."

8

Mainkan DVD atau video di komputer untuk menghabiskan bateri dengan cepat.