Cara Mencari Halaman Web Versi Lebih Lama

Sebilangan besar halaman Web berubah sekurang-kurangnya sekali-sekala, dan banyak berubah beberapa kali sehari. Walaupun laman web nampaknya mempunyai kandungan hijau, tidak ada jaminan bahawa pemilik laman web itu tidak akan memutuskan untuk menghapusnya satu hari atau menutupnya sama sekali. Melihat versi laman web yang lebih lama boleh menjadi alat berharga untuk menyediakan akses ke data yang diterbitkan sebelumnya yang mungkin diperlukan oleh perniagaan. Sekiranya tarikh mula laman web dipertikaikan, anda boleh mengesahkan kejadian asalnya. Anda juga dapat memantau aktiviti laman web sebelumnya untuk menentukan apakah ada kandungan yang mungkin membuat anda memilih untuk tidak dikaitkan dengan laman Web syarikat.

Arkib Internet

Arkib Internet, organisasi bukan untung, mengekalkan Mesin Wayback, perkhidmatannya yang membolehkan akses ke arkib Web. Mesin Wayback mempunyai 150 bilion laman web dalam arkibnya. Pengguna dapat mencari versi lama dari halaman yang ada dengan memasukkan URL ke dalam kotak carian. Dalam hasil carian, mengklik pada tahun dan seterusnya pada salah satu tarikh yang diserlahkan akan memberikan hasil dengan kemas kini halaman yang digambarkan.

Koleksi Arkib-It

Archive-It Collections adalah laman web yang terutama menempatkan laman web untuk agensi dan organisasi negeri. Untuk melihat laman web, pengguna harus memasukkan URL atau istilah pencarian di kotak dialog pencarian, menyempitkan hasil dengan penapis di sebelah kiri halaman. Anda juga boleh melihat koleksi mengikut abjad dari halaman utama.

Laman Web

WebCite hanya mengarkibkan laman web yang telah disebut dalam artikel jurnal tertentu dan terutama berkaitan dengan kesihatan. Untuk mencari versi halaman Web, tampal atau ketik URL ke dalam kotak carian dan, secara opsional, tambahkan tarikh untuk mencari.

Halaman Cache

Akses halaman cache melalui Google. Lakukan carian Google, kemudian arahkan ke kanan hasil carian yang dikehendaki dengan tetikus anda. Anak panah berganda akan muncul dan di sebelah kanan akan dilihat pratonton halaman. Klik "Cache" di bawah nama halaman. Ini dapat membantu apabila carian anda menghasilkan hasil yang bukan versi halaman semasa. Anda perlu log masuk ke akaun Google untuk menggunakan fungsi carian ini. Sekiranya anda tidak melihat hasil cache, arahkan kursor ke butang pilihan di kanan atas halaman dan klik pada "Tetapan Carian." Sahkan bahawa pilihan untuk menunjukkan hasil Google Instan telah dicentang.