Cara Memperbetulkan Dahi Berkilat di Photoshop

Cahaya kilat foto yang terang memantulkan kawasan berminyak atau lembap di wajah manusia, menghasilkan bintik-bintik berkilat yang mengalihkan perhatian mata dari subjek potret. Dengan menggunakan alat dan kemampuan Adobe Photoshop, anda boleh memperbaiki kekurangan ini dalam gambar yang sebaliknya menunjukkan kemiripan yang menyanjung. Untuk mempermudah proses menyempurnakan kerja retouching anda, selalu buat pendua lapisan gambar asal atau pada lapisan baru di atas gambar asal.

Setem Klon

Seperti namanya, Clone Stamp menduplikasi piksel dari satu kawasan gambar ke kawasan gambar yang lain. Setelah anda menahan kekunci "Alt" dan mengklik lokasi sumber, anda boleh melukis pada bahagian lain gambar dengan maklumat visual yang muncul di sumber yang anda tentukan. Anda boleh meningkatkan realisme hasil anda dengan mengurangkan kelegapannya, baik dengan menetapkan alat menjadi kurang daripada 100 peratus legap atau dengan melukis pada lapisan yang anda buat sebahagiannya telus. Ubah tetapan alat di bar pilihan; ubah kelegapan lapisan di panel Lapisan. Alat ini merangkumi tetapan tambahan yang mengawal lapisan mana yang menjadi sampelnya untuk membuat sumber klon dan sama ada titik sumber kembali ke lokasi persampelan asal setiap kali anda mula mengklon.

Berus Penyembuhan

Healing Brush juga menggunakan titik sumber sampel, yang dapat dibagikannya dengan Clone Stamp, yang membolehkan anda beralih dari satu alat ke alat lain tanpa menentukan sumber baru. Tidak seperti Clone Stamp, Healing Brush tidak menyimpan piksel sumber yang tidak berubah ke lokasi tujuan. Sebagai gantinya, ia sesuai dengan tekstur, kelegapan dan pencahayaan destinasi, membuat pembaikan yang dapat menyatu dengan kawasan yang mungkin sukar disesuaikan. Ia boleh menghasilkan hasil yang tidak dijangka jika anda menggunakannya di kawasan yang mengandungi peralihan tajam antara cahaya dan gelap, jadi terapkan dengan berhati-hati jika tempat berkilat yang perlu anda perbetulkan mendekati garis rambut atau alis subjek yang berambut gelap.

Alat Patch

Alat Patch menggunakan pilihan untuk menentukan sumbernya daripada lokasi klik untuk sampel. Bergantung pada cara anda menetapkan pilihannya, ia dapat menambal kawasan yang anda pilih atau tujuan yang anda seret pilihan. Anda boleh mengklik dan menyeret alat Patch untuk membuat pilihan dengan cara yang sama seperti anda menggunakan alat Lasso, atau menggunakan semula pilihan yang ada yang anda buat dengan alat dan perintah yang menghasilkannya. Semasa anda menyeret kawasan yang dipilih, piksel yang akan menjadi tampalan akan muncul. Anda melihatnya di dalam pilihan itu sendiri ketika anda menambal kawasan sumber yang anda pilih, atau di atas kawasan yang anda seret pilihan ketika memilih untuk menambal tujuan. Kerana alat Patch tidak dapat berfungsi pada lapisan kosong yang baru, anda memerlukan pendua gambar latar anda untuk menggunakannya tanpa mengedit foto asal anda.

Alat Berus

Untuk menyembunyikan kawasan berkilat kecil di dahi subjek anda, anda mungkin dapat mengecatnya dengan alat Berus, dengan menggunakan ukuran berus kecil pada kelegapan yang berkurang. Letakkan kursor anda di atas kawasan warna yang hampir sama dengan yang seharusnya muncul di tempat yang berkilat, dan tekan dan tahan kekunci "Alt" semasa anda mengklik gambar untuk menetapkan warna latar depan untuk lukisan. Untuk mencapai hasil yang kelihatan realistik, anda boleh melukis dengan kelegapan berkurang atau mengurangkan kelegapan lapisan di mana anda membuat kerja penyesuaian semula.

Maklumat Versi

Maklumat dalam artikel ini berlaku untuk Adobe Photoshop CC dan Adobe Photoshop CS6. Prosedur mungkin berbeza dengan versi atau produk lain.