Peranan Pengurusan Kewangan dalam Penjagaan Kesihatan

Menguruskan kewangan perniagaan kesihatan sekarang adalah seperti memandu kereta dengan tingkap berkabus. Industri telah berubah dengan cara yang besar sejak lama sebelum Akta Penjagaan Mampu berkuatkuasa. Sistem pengekodan Medicare untuk penagihan dan kemasukan rekod perubatan elektronik adalah contoh perubahan ini. Pengurusan kewangan dalam penjagaan kesihatan memerlukan kemahiran yang luar biasa.

Apa Itu Pengurusan Kewangan

Dalam mana-mana industri, pengurusan kewangan melibatkan pengendalian operasi kewangan rutin, seperti merundingkan kontrak, menyediakan wang tunai untuk perbelanjaan seperti gaji, dan mengekalkan bantalan tunai untuk kos yang tidak dijangka. Di peringkat eksekutif syarikat, pengurusan kewangan bermaksud memberi maklumat kepada anggota pasukan kepimpinan yang lain untuk membuat rancangan strategik untuk mempersiapkan masa depan. F

atau contohnya, penyedia penjagaan kesihatan, seperti amalan doktor besar dan hospital, boleh memutuskan untuk menawarkan ujian atau rawatan yang diperluas dengan membeli peralatan perubatan baru. Membantu membuat keputusan dan mencari kaedah terbaik untuk membayarnya adalah kedua-dua bahagian pengurusan kewangan.

Memenuhi Matlamat Kewangan yang Berbeza

Strategi perniagaan dan pengurusan kewangan saling berkaitan. Hospital telah membeli amalan doktor yang berdekatan. Doktor yang menjual amalannya menjadi pekerja hospital, dan hospital menjadi sistem hospital daerah. Dengan cara itu, hospital membangun aliran pembayaran yang lebih besar dan stabil: Ia mendapat wang dari seluruh spektrum rawatan perubatan, dari ujian hingga pembedahan hingga perkhidmatan pemulihan.

Mendapatkan latihan membawa pendapatan baru dengan segera, sehingga aliran pendapatan membantu membayar pembelian, dan sistem hospital daerah, yang jauh lebih besar daripada rumah sakit saja, memiliki kekuatan tawar-menawar dengan syarikat insurans kesihatan.

Menguruskan Kos Rawatan

Bagi syarikat insurans kesihatan, ubat yang menjimatkan sangat penting. Penanggung insurans membuat senarai ubat yang ingin mereka bayar dan garis panduan rawatan untuk doktor kontrak mereka. Syarikat insurans kemudian menggunakan perisian untuk mengesan "penggunaan" doktor - pilihan ujian dan rawatan mereka - untuk memastikan mereka mengikuti garis panduan. Keberkesanan kos sangat penting bagi garis bawah syarikat insurans sehingga garis panduan pengembangan meningkat ke tahap pengurusan kewangan. Tugas itu memerlukan pengetahuan perubatan yang ketara.

Penanggung insurans mahu rawatan dapat dijalankan untuk mengelakkan kos yang lebih tinggi di jalan raya. Doktor perlu memastikan bahawa rawatannya sihat dari segi perubatan. Jika tidak, mereka berisiko mendapat tuntutan undang-undang penyelewengan.

Mencegah Keadaan Perubatan Mahal

Organisasi penyelenggaraan kesihatan, yang mungkin mempunyai pesakit yang sama selama bertahun-tahun, berkongsi tujuan agensi kesihatan awam: mencegah penyakit mahal dengan menjaga kesihatan pesakit. Sebagai contoh, HMO ingin mencari ujian saringan terbaik dan paling menjimatkan untuk penyakit jantung dan barah. Untuk itu, penyelidikan perubatan sangat diperlukan.

Sesungguhnya, organisasi penjagaan terurus terbesar negara, Kaiser Permanente, membiayai beberapa penyelidikan perubatan paling berpengaruh di negara ini. Mana-mana entiti penjagaan kesihatan yang mempunyai kumpulan penyelidikan berafiliasi - dan banyak yang melakukannya - menambah pendanaannya untuk tugas pengurusan kewangan.

Perubahan Membawa Cabaran Segar

Pengurusan kewangan adalah seni dan sains di mana-mana industri, tetapi penjagaan kesihatan sangat mencabar kerana industri ini berubah dengan begitu pantas. Dengan Akta Penjagaan Terjangkau, misalnya, syarikat insurans harus mengira semula rancangan dan struktur premium mereka. Lebih banyak perubahan tidak dapat dielakkan. Penyedia dan penanggung insurans memerlukan pengurusan kewangan yang sangat mahir untuk masa yang akan datang.