Kebaikan dan Keburukan Perniagaan Antarabangsa Pelaburan Langsung Asing

Pelaburan langsung asing, atau FDI, adalah pelaburan fizikal syarikat untuk membina kilang di negara lain, pemerolehan firma asing atau pelaburan dalam usaha sama atau pakatan strategik dengan syarikat asing di pasaran tempatannya. Aliran pelaburan asing global telah melebihi $ 1 trilion pada abad ke-21 - dari $ 14 bilion pada tahun 1970 - menurut Persidangan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu mengenai Perdagangan dan Pembangunan. Pelaburan ini memberi kesan kepada negara tuan rumah dan negara asal perniagaan pelaburan. Perniagaan kecil mengalami kesan FDI dengan menjadi tuan rumah syarikat asing di pasaran tempatan mereka atau dengan melabur di peringkat antarabangsa.

Kelebihan Aliran masuk FDI

Pelaburan syarikat asing di pasaran Amerika dapat menyediakan teknologi baru, modal, produk, teknologi organisasi, kemahiran pengurusan dan potensi kerjasama dan peluang perniagaan untuk perniagaan tempatan. Sebagai contoh, Volkswagen, sebuah syarikat pembuatan automotif Eropah, sedang membina kilang di Tennessee. Pelaburannya memerlukan perniagaan kecil tempatan sebagai pembekal - dari sektor pembinaan semasa membina, dari pembekal peralatan dan aksesori dalam industri automotif dan dari perniagaan lain, seperti perkhidmatan pembersihan dan tukang paip.

Kekurangan aliran masuk FDI

Pelaburan syarikat asing dengan teknologi dan produk barunya mempunyai beberapa kelemahan untuk perniagaan tempatan. Produk baru dengan harga yang lebih rendah menimbulkan persaingan dan memaksa perniagaan tempatan menurunkan harga mereka dan menyusun semula operasi mereka dari segi kos. Perniagaan tempatan mungkin kehilangan pelanggan mereka atau bahkan hubungan perniagaan mereka dengan syarikat lain ketika mereka mula bekerjasama dengan yang baru.

Kelebihan aliran keluar FDI

Pelaburan asing oleh syarikat Amerika memberi kesan positif di rumah. Oleh kerana ia memusatkan sebahagian operasinya di luar negara, syarikat Amerika mungkin tidak memperluas kegiatannya di pasaran tempatan pada masa yang sama, sehingga meninggalkan lebih banyak peluang perniagaan dan lebih banyak calon pelanggan untuk perniagaan kecil yang masih ada. Perniagaan domestik yang melabur di luar negara mungkin membawa teknologi baru ke pasaran asalnya atau mungkin memerlukan operasi perniagaan baru dengan perniagaan kecil untuk melengkapkan aktivitinya di luar negara.

Kekurangan Pengaliran FDI

Bayangkan sebuah syarikat multinasional Amerika yang membina kilang baru di Brazil kerana tenaga kerja dan kos sumber yang lebih rendah dan membawa produk dan teknik baru pulang dengan harga yang rendah. Tindakan ini mencetuskan persaingan yang lebih kuat di pasaran Amerika untuk perniagaan tempatan: Perniagaan kecil bersaing dengan syarikat operasi yang lebih berkesan dan produk dan perkhidmatan mereka yang mempunyai sandaran dari luar negara dan mungkin tidak peka terhadap perubahan harga sumber dan upah di pasaran tempatan.