Cara Mengubah Tetapan Keselamatan di Halaman Perniagaan Facebook

Facebook membolehkan perniagaan membuat halaman untuk berinteraksi dengan pelanggan dan mengiklankan produk dan perkhidmatan. Halaman perniagaan dilengkapi dengan tetapan keselamatan lalai yang menjadikan halaman tersebut dapat dilihat oleh semua pengguna dan memungkinkan pengguna membuat catatan, memuat naik foto dan menambahkan video ke halaman tersebut. Pentadbir halaman mempunyai kemampuan untuk mengubah tetapan keselamatan dan membatasi keterlihatan halaman, menetapkan had umur dan lokasi, mengubah kemampuan menyiarkan dan menyekat kata-kata tidak senonoh atau kata kunci lain yang tidak diingini dalam catatan.

1

Log masuk ke halaman Facebook anda, kemudian klik "Edit Halaman" di bawah nama halaman anda di panel kiri. Klik "Urus Kebenaran" dalam senarai tetapan di lajur kiri.

2

Klik kotak centang "Hanya Pentadbir Yang Dapat Melihat Halaman Ini" jika anda ingin menjadikan halaman itu tidak dapat dilihat oleh mereka yang melayari Facebook dan melumpuhkan akses kepada orang ramai dan peminat anda.

3

Taipkan satu atau lebih nama negara di medan "Sekatan Negara" untuk membenarkan atau menolak akses kepada pelawat dari negara tertentu. Klik "Hanya Tunjukkan Halaman Ini kepada Penonton di Negara Ini" untuk mengizinkan akses, atau "Sembunyikan Halaman Ini Dari Penonton di Negara Ini" untuk menolak akses.

4

Klik senarai lungsur "Sekatan Umur" untuk menyekat akses kepada ahli dalam kumpulan umur tertentu. Pilih "Sesiapa (13+)" untuk membenarkan semua peringkat umur, atau pilih "Orang yang berumur 17 ke atas", "Orang yang berumur 18 tahun ke atas", "Orang yang berumur 19 ke atas" atau "Orang yang berumur 21 tahun ke atas". Pilih "Berkaitan dengan Alkohol" untuk mengehadkan halaman anda kepada ahli usia minum yang sah di negara mereka sendiri.

5

Klik senarai drop-down "Wall Tab Shows" untuk membolehkan pelawat melihat siaran dari syarikat dan pelawat, atau hanya memaparkan catatan yang dibuat oleh syarikat. Klik senarai lungsur turun "Default Landing Tab" untuk memilih tab yang anda mahu ahli melihat ketika mereka pertama kali mengunjungi halaman perniagaan anda.

6

Klik atau kosongkan kotak di sebelah "Kemampuan Pengeposan" untuk mengaktifkan atau mematikan kebenaran pengeposan. Pilihan yang ada membatasi pengguna untuk menulis di Dinding halaman, dari menambahkan foto, dari menandai foto dan dari menambahkan video.

7

Taip setiap kata kunci yang dilarang, menggunakan koma untuk memisahkan masing-masing, di bahagian "Moderasi Senarai Sekat". Sebarang catatan yang mengandungi kata kunci terhad ditandai sebagai spam. Klik senarai lungsur "Senarai Sekatan Profaniti" untuk menyekat kata-kata tidak senonoh di halaman. Pilih "Tiada", "Sederhana" atau "Kuat" untuk tahap perlindungan yang diinginkan.

8

Klik "Simpan Perubahan" untuk menerapkan tetapan keselamatan yang dikemas kini.