Kos Purata untuk Melatih Pekerja Baru

Sebagai pemilik perniagaan kecil, anda pasti akan mengganti pekerja pada satu masa atau yang lain semasa kerjaya anda. Walaupun pergantian pekerja nampaknya menjadi kerumitan kecil di antara anda semasa anda menguruskan perniagaan, ia boleh menyebabkan lebih banyak daripada sekadar sakit kepala yang berkaitan dengan HR. Mengupah dan melatih pekerja baru boleh menjadi sangat mahal, sehingga menjejaskan keuntungan, jadi penting untuk mempertimbangkan usaha pengekalan pekerja untuk membantu mengurangkan kos yang tidak dapat dilihat dengan pekerja baru.

Pemboleh ubah - Set Kemahiran

Tidak ada dua jawatan dan tidak ada dua pekerja yang serupa, dan sebilangan besar kemahiran dalam pemohon dan tuntutan jawatan dapat mempengaruhi kos latihan. Sebagai contoh, pekerja, seperti tangan gudang mungkin dilatih dengan cepat semasa bekerja. Sebaliknya, mungkin memerlukan latihan kelas selama berminggu-minggu untuk memberi arahan kepada penjamin gadai janji mengenai proses pemeriksaan pemohon kerana kerumitan dan garis panduan korporat yang terlibat dengan pekerjaan itu.

Pengambilan dan Kos Pentadbiran

Jenis latihan yang diperlukan untuk meningkatkan kepantasan pekerja juga mempengaruhi kos. Dalam latihan pekerjaan, di mana pekerja melaksanakan tugas mereka dan belajar semasa mereka pergi, agak berpatutan, sementara latihan induksi yang panjang - latihan yang anda berikan untuk pekerja sebelum mereka bersedia untuk memulakan fungsi pekerjaan - dapat menanggung kos yang lebih tinggi. Sebagai tambahan kepada gaji masuk yang anda bayar kepada pelatih, anda juga mesti menanggung kos untuk melatih gaji kakitangan atau kos kursus di luar lokasi.

Kos yang Diindeks Berbanding Pendapatan

Lebih mudah untuk menumpukan pada kos penggantian pekerja daripada sekadar melatih pekerja baru. Oleh kerana kos berbeza mengikut jenis pekerja yang diganti, kerana pekerja dengan gaji lebih rendah dapat diganti dengan lebih cepat dan murah daripada pengurusan, Jim Dooney dari Persatuan Pengurusan Sumber Manusia memberitahu Usahawan bahawa harganya sekitar 38 peratus dari pendapatan tahunan pekerja untuk menggantikannya, yang merangkumi latihan dan pengambilan serta kos proses pemisahan dan kerugian dalam produktiviti kerana gangguan dalam aliran kerja.

Kos mengikut Nilai Dolar

Kos untuk menggantikan pekerja berbeza mengikut tahap pendapatan mereka, jadi kos latihan juga berbeza-beza. Sasha Corporation rata-rata hasil 15 kajian yang menentukan kos purata untuk menggantikan pekerja $ 8 per jam, menentukan kos purata $ 9,444.47 setiap perolehan. Walaupun 33 peratus anggaran dengan harga tertinggi dikeluarkan dari pengiraan, kos penggantian adalah $ 5,505.80 setiap perolehan. Chartcourse menganggarkan kosnya $ 40,000 secara purata untuk menggantikan jururawat, sementara syarikat teknologi dapat menanggung kos penggantian lebih dari $ 125,000 setiap kekosongan.