Bagaimana Memulakan Syarikat Penerbitan untuk Muzik

Memulakan syarikat penerbitan muzik dapat dilakukan dengan mudah, tetapi kerja sebenarnya bermula dalam menyusun dan menjual muzik. Penerbit muzik menghasilkan wang apabila produk muzik dijual atau disiarkan dalam bentuk royalti. Royalti adalah peratusan penjualan produk muzik atau harta benda, yang boleh merangkumi rakaman fizikal dan digital atau penyiaran atau penggunaan muzik di radio, televisyen, filem dan permainan video. Syarikat penerbitan boleh memiliki hak penjualan atau pelesenan eksklusif untuk muzik yang mereka buat atau beli atau berkongsi royalti dengan pemilik hak cipta yang dikontrak.

Siapkan Perniagaan Penerbitan Anda

1

Hubungi pihak berkuasa tempatan dan negeri dan dapatkan lesen perniagaan. Tidak ada syarat pelesenan khas untuk penerbit muzik.

2

Siapkan pejabat dengan talian telefon perniagaan khusus dari anjing menggonggong dan gangguan rumah tangga lain jika bekerja dari rumah dan dapatkan kad perniagaan, alat tulis dan brosur yang dicetak secara profesional. Elakkan mencetak bahan perniagaan anda sendiri kerana ia tidak kelihatan tidak profesional.

3

Memohon keahlian di salah satu daripada tiga organisasi hak berprestasi utama dengan mengisi permohonan dan membayar satu kali bayaran sederhana. ASCAP (American Society of Composers, Authors and Publishers), BMI (Broadcast Music, Inc.) dan SESAC (Society of European Stage Authors & Composers) mengendalikan pengumpulan dan pengagihan royalti kepada pemilik hak cipta dan penerbit dari peruncit muzik, pemegang lesen dan radio stesen. Yang diperlukan untuk keahlian ialah anda berada dalam perniagaan muzik dan mempunyai Jaminan Sosial atau Nombor Pengenalan Perniagaan yang sah dari IRS untuk tujuan cukai.

4

Sediakan kontrak standard untuk digunakan dengan artis muzik, komposer, pemegang lesen dan bakal penjual, pembeli dan pemilik produk muzik. Beberapa contoh kontrak boleh didapati di laman web organisasi hak, tetapi disarankan agar anda menyewa pengacara hiburan untuk menyusun kontrak yang diperlukan.

Mulakan Pemasaran dan Penerbitan

1

Hubungi artis muzik dan pemilik hak cipta muzik yang ingin anda terbitkan dan minat mereka dalam perkhidmatan anda. Artis dan pemegang hak cipta boleh didapati melalui organisasi hak persembahan, dalam talian atau di tempat persembahan.

2

Siapkan dan laksanakan kontrak dengan artis atau pemilik hak cipta yang menyatakan bahawa anda akan menjual muzik mereka dengan bayaran atau peratusan dan seterusnya membayar baki penjualan kepada mereka. Sekiranya artis atau pemegang hak cipta mempunyai perjanjian dengan syarikat penerbitan lain, anda mungkin perlu menghubungi syarikat tersebut dan membuat kontrak dengan mereka untuk peratusan yang lebih kecil.

3

Sediakan katalog muzik, yang merupakan senarai lagu dan produk muzik yang telah anda kontrak untuk jual atau lisensikan.

4

Pasarkan perkhidmatan anda dan hubungi dengan peruncit, pemuzik, stesen radio, pembuat filem, pengeluar permainan video dan pembeli muzik atau lesen lain untuk menggunakan muzik. Apabila anda menemui pihak yang berminat, sediakan kontrak dengan mereka yang menyatakan bahawa mereka akan membayar yuran atau peratusan untuk penggunaan muzik yang anda dibenarkan untuk menerbitkan. Sebagai syarikat penerbitan, anda memperoleh pendapatan dari bayaran pelesenan yang dibayar oleh pembeli dan royalti yang dibayar melalui organisasi hak yang melaksanakan.