Cara Menukar Nama Carta pada Paksi Vertikal & Mendatar di Excel

Label deskriptif pada carta Excel meningkatkan keterbacaannya dan membantu anda menafsirkan maklumat yang terdapat dalam carta. Sama ada penamaan datang dalam bentuk teks, angka atau kombinasi, paksi x dan y harus selalu mempunyai nama, tajuk atau label yang walaupun pendek, berkaitan erat dengan isinya. Baik Excel 2007 dan 2010 menjadikan penyuntingan atau pengubahsuaian nama paksi adalah tugas yang pendek dan agak mudah apabila asalnya tidak mencukupi atau memberikan maklumat yang salah.

Asas Penamaan

Cadangan amalan terbaik ialah membuat carta yang meletakkan pemboleh ubah bebas pada paksi mendatar, paksi-x dan bersandar pada paksi-tegak, paksi-y. Contohnya, dalam carta yang menunjukkan turun naik penduduk mengikut tahun, bilangan populasi bergerak pada paksi-x dan tahun-tahun berlanjutan pada paksi-y. Bersama dengan nama atau tajuk deskriptif untuk setiap paksi, titik pada setiap paksi harus mempunyai pengenal yang jika sesuai, merangkumi unit ukuran. Carta yang mengandungi lebih dari satu kumpulan data harus selalu memaparkan setiap set menggunakan warna yang berbeda dan menyertakan legenda carta selain nama dan label paksi.

Pengubahsuaian Tajuk Paksi

Dayakan pilihan Alat Carta dengan mengklik di mana sahaja dalam carta Excel 2007 atau 2010 yang maklumatnya ingin anda ubah. Klik Reka bentuk pada menu utama, kemudian Tata Letak dan akhirnya, pilih Tajuk Paksi atau Label Data mengikut yang anda mahu ubah. Sekiranya anda mengubah tajuk paksi menegak atau mendatar utama, pilih pilihan itu, alih keluar tajuk yang ada dengan menghapus atau jarak belakang melaluinya dan kemudian taipkan tajuk baru.

Pengubahsuaian Label Data

Mengaktifkan pilihan pengubahsuaian label data melibatkan langkah-langkah alternatif bergantung pada sama ada anda ingin mengubah beberapa atau semua label data. Untuk menukar semua label data, klik di mana sahaja di carta. Untuk mengubah semua label pada paksi x atau y, klik di mana sahaja dalam siri data. Untuk mengubah label data tunggal, klik pada label data. Klik Reka pada menu utama, kemudian Tata Letak dan akhirnya Label Data untuk mengakses pilihan untuk label kumpulan atau individu. Selain menukar nama label ke nama yang telah ditentukan atau disesuaikan, ada juga pilihan untuk menambahkan pemisah antara nama label serta mengubah orientasinya untuk meningkatkan keterbacaan.

Pertimbangan

Pautan adalah pilihan biasa untuk membuat tajuk paksi kerana ia menetapkan kesinambungan antara lembaran kerja Excel dan carta anda. Sekiranya anda memilih kaedah ini untuk menamakan tajuk atau tajuk paksi anda dan kemudian memutuskan untuk membuat perubahan, bagaimanapun, anda mesti melakukannya dari lembaran kerja dan bukan dari dalam carta. Tukar dan simpan nama paksi dari lembaran kerja dan carta anda akan dikemas kini secara automatik.