Adakah E-Buku Amazon Bekerja Dengan Nook?

E-reader Nook Color diedarkan oleh Barnes & Noble untuk digunakan dengan kedai buku Nooknya. Kilang Nook Color tidak mempunyai keupayaan untuk membaca e-buku Amazon. Peranti itu sendiri menjalankan versi sistem operasi Android yang langsing. Ia dilengkapi dengan aplikasi stok termasuk aplikasi e-book Nook. Untuk membaca buku Kindle anda, anda perlu membuka kunci Nook Color anda dan mendapatkan akses root.

Warna Nook Rooting

Nook Color kilang dilengkapi dengan sistem fail terkunci. Alasan di sebalik ini adalah untuk melindungi komponen sistem kritikal daripada penghapusan oleh pengguna tanpa pengetahuan mengenai sistem teknikal. Rooting Nook Color anda adalah proses teknikal di mana anda membuka kunci sistem fail Nook dan mendapat hak pentadbiran kepadanya.

Sistem Operasi Android

Setelah anda mendapat akses root ke sistem fail Nook Color, anda memasang sistem operasi Android sepenuhnya. Sistem operasi ini memberi anda aplikasi perisian akses tanpa had dari Android Market dan Amazon App Store. Termasuk di kedai aplikasi ini adalah aplikasi Amazon Kindle. Memuat turun aplikasi ini memberi anda akses ke perpustakaan e-book Amazon di Nook Color anda.

Amazon Kindle

Amazon Kindle adalah pesaing besar Barnes & Noble. Barnes & Noble tidak memudahkan anda mengakses pesaingnya menggunakan peranti pesaing. Dengan memodifikasi peranti anda, anda mendapat akses ke aplikasi Amazon Kindle. Aplikasi Kindle menyimpan perpustakaan e-book anda. Anda membeli e-buku ke dalam akaun Amazon anda. Mereka kemudian diselaraskan terus ke perpustakaan Kindle anda di Nook Color anda. Anda memerlukan sambungan Wi-Fi untuk menyegerakkan e-buku ke aplikasi Kindle.

Android Market

Anda memuat turun aplikasi Amazon Kindle dari Android Market. Tekan butang "Menu" untuk membuka menu "Nav Cepat". Ketik ikon "Ekstra". Buka aplikasi "Market". Klik pada butang "Cari"; ia mempunyai kaca pembesar pada ikon. Taipkan perkataan "Amazon" ke bar "Cari". Tekan kekunci "Enter". Ketik aplikasi "Amazon Kindle" percuma. Ketik butang "Pasang". Aplikasi Kindle dipasang ke dalam senarai program anda pada menu "Ekstra".