Kelebihan Persaingan Monopoli

Persaingan monopoli adalah suasana perniagaan di mana pesaing dapat menetapkan dan memanipulasi harga dengan sedikit atau tanpa akibat akibat dari perbezaan produk mereka yang kuat. Contoh perniagaan monopoli termasuk Microsoft, Sirius dan XM Radio dan Jostens, sebuah syarikat yang sering menjadi satu-satunya penyedia cincin kelas di sekolah menengah dan kolej. Syarikat yang menjual produk dalam keadaan ini mempunyai beberapa kelebihan.

Harga

Keupayaan untuk menetapkan harga yang lebih tinggi adalah kelebihan utama persaingan monopoli. Syarikat-syarikat ini dapat menentukan titik harga barang, yang cenderung jauh lebih tinggi daripada industri persaingan sempurna berdasarkan usaha penjenamaan mereka. Persaingan monopoli adalah salah satu sebab ubat preskripsi boleh mahal. Oleh kerana syarikat dianugerahkan paten untuk inovasi farmasi, mereka memanfaatkan monopoli ini dengan mengenakan harga yang tinggi. Harga tinggi ini sebahagiannya untuk menampung kos penyelidikan dan pengembangan yang mahal, tetapi harganya juga tinggi kerana kurangnya persaingan dari syarikat ubat lain. Apabila paten dicabut, syarikat mesti membeli iklan yang luas. Pada tahap ini, perniagaan mesti meyakinkan pengguna bahawa ubat mereka agak berbeza walaupun ubat tersebut mengandungi sifat yang sama dengan rakan sejenisnya.

Kualiti dan Pembangunan Produk

Kelebihan persaingan monopoli adalah bahawa ia meningkatkan kemampuan syarikat untuk meningkatkan kualiti produk melalui jenamanya. Ahli ekonomi mempertahankan penjenamaan sebagai cara untuk meningkatkan kepercayaan dan kebolehpercayaan kepada pengguna. Jenama menguatkan keperluan untuk mengekalkan kualiti tinggi berdasarkan kepentingan kewangan perniagaan dalam reputasinya.

Diskriminasi harga

Monopoli boleh melakukan diskriminasi harga, yang mengenakan harga yang berlainan kepada kumpulan pengguna yang berlainan. Syarikat dalam monopoli mempunyai pilihan untuk menentukan pelanggan mana yang menerima potongan atau premium untuk barang dan perkhidmatan, seperti warga emas atau pelajar yang menerima potongan. Mark Taylor, pengarang bersama buku teks, "Mikroekonomi," menjelaskan bagaimana diskriminasi harga membolehkan monopoli menaikkan keuntungannya dan mengurangkan penurunan berat badan. Kerana terdapat banyak penjual di industri ini, perniagaan menggunakan taktik ini untuk menargetkan pelanggan dan memperoleh pangsa pasar yang lebih besar.

Pertimbangan

Walaupun syarikat memperoleh kelebihan yang besar dari terlibat dalam persaingan monopoli, pengguna tidak mengalami faedah seperti itu. Penjenamaan tidak selalu memberi isyarat nilai terbaik, kerana produk serupa melakukan fungsi yang serupa dengan barang lain pada sebahagian kecil dari harga. Selain itu, diskriminasi harga mengurangkan lebihan pengguna. Sekiranya berlaku diskriminasi harga yang regresif atau, mengenakan bayaran kepada orang miskin pada kadar yang lebih tinggi daripada orang kaya, kesejahteraan sosial juga berkurang.