Apakah Jenis Pencetak Yang Berbeza?

Jenis pencetak yang paling biasa anda dapati di pasaran ialah pencetak inkjet dan pencetak laser. Pencetak Inkjet biasanya dijual untuk kegunaan rumah, sementara pencetak laser lebih sering dijual kepada perniagaan, tetapi keduanya dapat digunakan di kedua-dua persekitaran. Pencetak foto khas juga tersedia, seperti pencetak 3-D yang membuat objek dari plastik yang diekstrusi. Pencetak all-in-one juga dapat membuat fotokopi, menghantar dan menerima faks, dan mengimbas dokumen.

Memahami Pencetak Inkjet

Salah satu jenis pencetak yang paling biasa di pasaran ialah pencetak inkjet . Pencetak inkjet menembak aliran kecil, atau jet, titisan dakwat ke kertas dari peranti yang disebut kepala cetak yang bergerak melintasi halaman ketika kertas bergerak melalui pencetak.

Sebilangan pencetak inkjet menggunakan elemen pemanas untuk memanaskan dakwat dan menghantarnya ke kertas, sementara yang lain menggunakan sistem lain untuk menerapkan daya atau cas elektrik ke dakwat dan memindahkannya ke halaman. Pencetak Inkjet biasanya menggunakan kartrij dakwat yang boleh diganti, iaitu bekas dakwat plastik yang dapat dikeluarkan dan dibuang atau dikitar semula semasa habis. Kartrij dakwat kering atau tersumbat jika tidak digunakan dengan kerap.

Pencetak Inkjet biasanya tidak mahal untuk dibeli, menyebabkan popularitinya untuk kegunaan rumah. Kelemahannya adalah bahawa kartrij dakwat inkjet agak mahal, yang bermaksud bahawa pencetak laser mungkin lebih menjimatkan kos untuk pejabat atau pengguna rumah yang sering mencetak.

Membandingkan Pencetak Laser

Alternatif umum untuk pencetak inkjet adalah pencetak laser , yang menggunakan laser untuk memindahkan cas elektrik ke alat logam yang disebut dram di dalam pencetak. Drum kemudian melancarkan zarah-zarah bahan yang disebut toner, yang tertarik dengan cas elektrik. Toner berpindah ke kertas dan dibakar ke atasnya dengan alat pemanas yang disebut pelebur.

Dari segi sejarah, pencetak laser hanya pencetak dakwat hitam, tetapi pencetak laser warna menjadi semakin biasa dalam beberapa tahun kebelakangan ini. Mereka biasanya lebih cepat daripada pencetak inkjet, menjadikannya pilihan yang popular di pejabat dan persekitaran lain yang memerlukan banyak percetakan atau pencetakan dokumen panjang. Mereka lebih mahal untuk dibeli daripada pencetak inkjet, tetapi kos toner setiap halaman lebih rendah daripada kos dakwat yang setara untuk pencetak inkjet.

Seperti dakwat inkjet, toner dijual dalam kartrij yang boleh diganti.

Pencetak Foto Khas

Mengumpulkan gambar yang dicetak tidak biasa seperti dulu, berkat media sosial dan alat lain untuk berkongsi foto dalam talian. Walau bagaimanapun, pencetak foto rumah tersedia untuk orang yang ingin mencetak foto dan tidak mahu pergi ke kedai gambar atau farmasi tempatan untuk mencetaknya.

Beberapa pencetak foto adalah pencetak inkjet khusus yang mempunyai kartrij terpisah untuk pewarna dan pigmen yang direka untuk menjadikan foto kelihatan jelas. Ini biasanya lebih mahal daripada pencetak inkjet konvensional, tetapi sebilangan pengguna menganggap perbezaan harga sangat berbaloi untuk peningkatan kualiti.

Yang lain adalah pencetak pemejalwapan pewarna yang memanaskan pewarna dan memproyeksikannya ke halaman, memberikan foto yang sangat berkualiti dan dekat dengan makmal. Sebilangan pencetak ini direka untuk mengambil kertas dalam ukuran foto tradisional dan bukan ukuran kertas salinan standard.

Untuk hasil terbaik semasa mencetak foto, gunakan kertas foto berkilat berkualiti tinggi dan bukannya kertas salinan asas.

Memahami Pencetak 3D

Jenis pencetak lain yang tersedia ialah pencetak 3D .

Pencetak 3D menggunakan gulungan dari bahan plastik dan mengeluarkannya untuk membentuk bentuk yang direka dengan perisian reka bentuk berbantukan komputer. Mereka digunakan oleh artis dan penggemar untuk membuat bentuk yang menarik dan berwarna-warni dan oleh perniagaan untuk menghasilkan prototaip.

Pencetak 3D bukan pengganti yang sesuai untuk pencetak 2D tradisional, dan tidak direka untuk mencetak dokumen atau foto.