Cara Mendapatkan Font Penggantian untuk InDesign CS5

Fon yang terdapat di Adobe InDesign CS5 atau aplikasi lain sebenarnya dipasang ke sistem operasi Windows. Untuk mendapatkan dan memasang fon pengganti untuk InDesign, pasang fon menggunakan ciri pemasangan fon Windows. Pelbagai fon boleh didapati untuk dimuat turun di Web. Beberapa fon percuma dimuat turun dan digunakan, dan yang lain adalah hak milik. Anda mesti membeli fon milik untuk memuat turun dan memasangnya. Windows menyokong font OpenType dengan sambungan fail ".otf", serta font TrueType (.ttf) dan font PostScript Type 1 (.pfb, .pfm).

1

Klik kanan butang "Mula" Windows dan kemudian klik "Buka Windows Explorer" untuk membuka navigator fail.

2

Navigasi ke folder yang mengandungi fail fon. Sekiranya anda memuat turun fail ZIP yang mengandungi fon, klik dua kali fail ZIP untuk memaparkan fail yang disertakan dalam folder.

3

Klik fon untuk memasang, atau tekan kekunci "CRTL" pada papan kekunci, dan klik beberapa fon untuk dipasang sekaligus. Setiap fon yang dipilih akan diserlahkan.

4

Klik kanan pada salah satu fon yang diserlahkan untuk menunjukkan menu konteks.

5

Klik pilihan "Pasang" dari menu konteks. Fon yang dipilih dipasang ke Windows dan akan muncul dalam senarai fon InDesign.