Apple MacBook Tersekat di Skrin Pembukaan

Bermula pada tahun 2006, MacBook menggantikan iBook sebagai model anggaran dalam barisan komputer notebook Apple. Seperti Intel Mac lain, model MacBook menjalankan pelbagai versi Mac OS X. Sekiranya model anda tidak dapat dimulakan hingga ke skrin log masuk, inilah masanya beberapa penyelesaian masalah untuk menyekat penyebabnya, yang berpunca daripada masalah dengan perkakasan, perisian atau kedua-duanya. Sebelum anda memasang semula sistem operasi anda atau menghubungi juruteknik untuk mendapatkan perkhidmatan, gunakan akal sehat dan lakukan beberapa ujian asas.

Skrin Kelabu Kosong

Sekiranya percubaan anda untuk memulakan MacBook anda di skrin kelabu kosong, komputer anda mungkin menjadi calon kemas kini firmware. Pakej perisian ini menggunakan kod baru pada Boot ROM yang memberikan arahan yang mengatur prestasi perkakasan asas. Pada sistem yang sedang berjalan, anda dapat mencari kemas kini firmware untuk MacBook anda dengan membuka menu Apple dan memilih "Pembaruan Perisian." Sekiranya anda menggunakan kemas kini firmware yang tidak menyelesaikan proses pemasangannya dengan betul, gunakan sistem Mac lain untuk memuat turun perisian CD Pemulihan Firmware yang berkenaan dari laman web Apple (lihat Sumber). Pulihkan firmware dan gunakan semula kemas kini.

Skrin Kelabu Dengan Logo

Urutan but yang menghasilkan layar kelabu dengan logo Apple dapat menandakan masalah dengan sistem operasi anda atau percubaan untuk memasang OS semasa pada sistem yang kekurangan RAM atau ruang cakera untuk menampungnya. Gunakan Utiliti Cakera Apple untuk memperbaiki pemacu permulaan anda dengan melakukan boot dari cakera sistem operasi yang dihantar dengan komputer anda. Sekiranya MacBook anda memenuhi syarat pemproses minimum untuk peningkatan OS Mac, tetapi sistem anda kekurangan jumlah RAM atau ruang cakera kosong yang disenaraikan dalam spesifikasi, peningkatan OS anda mungkin berjaya dipasang tetapi gagal dijalankan. Periksa spesifikasi terhadap konfigurasi sistem anda dan turunkan OS anda atau tingkatkan perkakasan anda.

Skrin biru

Masalah sistem operasi dapat menghasilkan skrin biru kosong pada permulaan, dengan atau tanpa "bola pantai berputar", ikon berwarna pelangi berputar yang muncul ketika komputer anda menjadi terlalu sibuk untuk bertindak balas. Tekan butang kuasa sehingga komputer anda dimatikan dan cuba mulakan dalam mod selamat. Sekiranya anda menekan dan menahan kekunci "Shift" semasa anda memulakan MacBook anda, ia akan melalui beberapa ujian dan pembersihan OS asas sebelum boot ke mod diagnostik khas. Setelah berjaya mencapai desktop biasa dalam mod selamat, anda mungkin dapat menghidupkan semula komputer anda dari menu Apple dan kembali ke operasi normal. Jika tidak, anda boleh meneruskan pembaikan cakera dan kebenaran asas dengan melakukan boot dari cakera sistem operasi asal anda. Sekiranya anda menggunakan alternatif ini tanpa menyelesaikan masalah anda, anda mungkin perlu memasang semula OS anda.

Pertimbangan

Mengatasi masalah permulaan menjadi lebih mudah jika anda memutuskan sambungan dari luar sebelum mula mencari punca dalaman. Peranti USB yang tidak serasi atau kabel USB yang buruk boleh menyebabkan masalah. Sekiranya OS anda tidak berfungsi dengan baik sebaik sahaja anda mula menggunakan peranti luaran yang baru, anda mungkin mendapati pelakunya dan menarik plagnya membantu anda mengetahuinya dengan cepat.