Peraturan Harga Runcit

Harga runcit adalah harga yang dibayar pengguna untuk barang dagangan umum di kedai. Dalam kebanyakan kes, harga runcit lebih tinggi daripada harga borong, yang mana penjual runcit membayar barang dalam kuantiti. Namun, peraturan pemerintah dan perjanjian perniagaan membatasi harga yang dapat dikenakan oleh peruncit dan bagaimana mereka dapat memasarkan harga runcit mereka.

Harga Unit

Peraturan harga unit berbeza mengikut negeri dan daerah. Mereka berlaku untuk barang yang dijual peruncit secara satuan, seperti berat atau panjang. Sebagai contoh, sebuah kedai runcit yang menjual epal dengan harga $ 2 per paun mesti menunjukkan harga unit seragam ini dan menggunakannya untuk semua produk yang berkenaan. Kedai yang sama tidak dapat menjual epal yang sama dengan harga $ 1 setiap epal. Beberapa peraturan tempatan mewajibkan peruncit melengkapkan pengukuran harga unit ke sen terdekat atau pecahan satu sen dan memberikan pengukuran, bersama dengan kos unit, kepada pembeli.

Mengiklankan

Peraturan harga runcit juga meliputi cara peruncit mengiklankan barang dan harga mereka. Sebagai contoh, undang-undang Alaska menjadikan perniagaan tidak sah untuk mengiklankan barang seperti dijual atau dikurangkan melainkan harga runcit semasa menunjukkan pengurangan yang ketara dari harga sebelumnya. Peraturan pengiklanan harga runcit juga merangkumi jangka masa penjualan. Undang-undang Alaska mewajibkan peruncit untuk memperhatikan jangka waktu penjualan yang terhad apabila mereka berakhir dalam masa empat hari selepas iklan muncul.

Harga Gouging

Peningkatan harga berlaku apabila peruncit menaikkan harganya, biasanya ke tahap tinggi dalam jangka waktu yang singkat, untuk memanfaatkan permintaan pelanggan yang meningkat atau penawaran yang terhad. Peraturan pemerintah tertentu melarang kenaikan harga dalam sejumlah kasus. Sebagai contoh, pada tahun 2011, negara New York mengehadkan harga runcit susu hingga dua kali ganda daripada harga yang dibayar oleh pemproses susu negeri. Ini menghalang kedai daripada bersekongkol untuk menaikkan harga pada keperluan yang mungkin akan dibeli oleh pelanggan, walaupun pada harga runcit yang tidak adil.

Peraturan Stor

Kedai runcit atau pengilang dapat mengembangkan peraturan harga runcit mereka sendiri selama mematuhi semua undang-undang yang berlaku. Contohnya, pengeluar bebas menetapkan MSRP, atau harga runcit yang dicadangkan oleh pengeluar, yang dapat diperhatikan atau dipilih oleh peruncit. Beberapa pengeluar meminta peruncit untuk menjaga harga di atas tahap tertentu, sementara yang lain menetapkan had atas. Peruncit sendiri boleh menetapkan peraturan yang mengatur potongan harga yang dapat diterima oleh pelanggan mereka dan harga yang dapat disetujui oleh staf penjualan mereka.