Perbezaan Antara Perancangan Agregat dalam Pembuatan & Perancangan Agregat dalam Perkhidmatan

Perancangan agregat melibatkan pengembangan, analisis dan pemeliharaan jadual operasi organisasi. Ini mengatur bidang perniagaan yang meliputi ramalan penjualan yang disasarkan, tahap produksi, tahap inventori dan tunggakan pelanggan. Apabila perancangan agregat dilaksanakan dengan berkesan, kesan penjadualan harian yang berpandangan pendek diminimumkan. Kapasiti dan permintaan seimbang dengan cara yang dapat meminimumkan kos di mana sumber agregat mungkin merangkumi jumlah pekerja, jam peralatan dan masa mesin, atau banyak bahan mentah.

Teknik

Teknik untuk perancangan agregat merangkumi percubaan dan ralat tidak rasmi yang hanya menggunakan grafik atau jadual serta teknik matematik lanjutan. Perancangan agregat memerlukan permintaan untuk setiap periode ditentukan, diikuti dengan menentukan kapasitas untuk setiap periode, yang harus sesuai dengan permintaan. Dasar syarikat, jabatan atau kesatuan yang kemudiannya dikenal pasti. Kos unit untuk jumlah unit yang dihasilkan dan kos yang berkaitan dengan membuat perubahan dalam kapasiti juga diambil kira. Hasilnya, rancangan alternatif dan kos pengiraan masing-masing dikembangkan. Rancangan yang paling memenuhi objektif perniagaan dipilih. Ini biasanya rancangan dengan kos terendah.

Pembuatan

Perancangan agregat dalam pembuatan melibatkan memperuntukkan jumlah sumber yang betul untuk setiap proses pembuatan sehingga masa dan kos diminimumkan semasa mod terbiar. Perniagaan pembuatan menggunakan strategi Chase atau Level Level. Strategi Chase melibatkan permintaan dan kapasiti yang sesuai dengan jangka masa. Strategi ini dapat memicu sejumlah besar pengambilan atau pemecatan pekerja, peningkatan biaya penyimpanan inventori, masalah kesatuan pekerja dan penggunaan kilang dan peralatan. Kelebihan strategi Chase ialah inventori diadakan pada tahap serendah mungkin, yang bermaksud penjimatan besar bagi syarikat. Dengan Strategi Tahap, kadar pengeluaran yang stabil dan kadar pekerjaan tetap dipertahankan. Perniagaan kemudian dapat menaikkan atau menurunkan tahap inventori dalam jangkaan tahap permintaan yang diramalkan.

Perkhidmatan

Oleh kerana perkhidmatan tidak melibatkan stok atau inventori, perniagaan yang berfokus pada perkhidmatan tidak mempunyai kemewahan untuk membina inventori mereka pada masa permintaan rendah. Dalam perancangan agregat, perkhidmatan dianggap "mudah rosak", di mana setiap kapasiti yang tidak digunakan dianggap sia-sia. Contohnya, bilik hotel kosong atau tempat duduk kosong tidak boleh ditahan dan dijual di lain waktu. Perkhidmatan mempunyai keperluan pemprosesan yang berubah-ubah yang menjadikannya sukar untuk menentukan ukuran kapasiti yang baik.

Pembezaan

Perancangan agregat dalam pembuatan berfungsi dengan baik kerana kemampuan untuk menghasilkan, menyimpan dan menjual inventori pada waktu tertentu. Sebagai alternatif, perancangan agregat dalam perkhidmatan berbeza kerana perkhidmatan tidak dapat dicipta. Permintaan untuk perkhidmatan jauh lebih sukar untuk diramalkan dan kapasiti juga sukar untuk diukur. Kapasiti perkhidmatan mesti disediakan di tempat yang tepat dan waktu yang tepat, sementara tenaga kerja pada umumnya merupakan sumber perkhidmatan yang paling menyekat.