Apa itu Pemasaran Berpengaruh?

Pemasaran berpengaruh bukanlah konsep baru tetapi konsep yang mendapat perhatian lebih dengan pertumbuhan media sosial. Ini adalah penggunaan pengguna atau penyokong yang berpengaruh untuk membantu syarikat kecil membuat buzz untuk produk atau perkhidmatan mereka. Syarikat-syarikat dari pelbagai saiz mesti mengetahui siapa pengaruhnya dan mengembangkan hubungan dengan mereka. Mereka, seterusnya, mencari cara kreatif untuk membuat promosi mereka berjaya, membuat orang membeli produk mereka dengan cepat dan dalam jumlah besar.

Mengenalpasti Influencer

Terdapat pelbagai jenis pengaruh bergantung kepada khalayak membeli syarikat. Beberapa orang yang berpengaruh adalah pengguna. Pengaruh pembelian pengguna disebut inovator. Mereka adalah pengguna pertama yang membeli produk syarikat, menurut "The Business Journal" dari Milwaukee, Wisconsin. Sebagai contoh, inovator adalah orang yang berjaga-jaga selama berjam-jam ketika produk baru keluar. Pemilik perniagaan biasanya mensasarkan mereka untuk membina kegembiraan di kalangan pengguna membeli berikutnya. Pengaruh juga boleh menjadi blogger, wartawan, penyokong pengguna dan pakar industri. Individu-individu ini juga berperanan dalam membuat hebahan mengenai produk atau perkhidmatan baru. Syarikat yang menjual kepada pelanggan perniagaan boleh menggunakan pakar industri untuk mencuba produk mereka, misalnya.Syarikat farmaseutikal boleh menggunakan doktor untuk mengesahkan ubat mereka atau ubat bebas.

Objektif

Pemasaran berpengaruh dirancang untuk mewujudkan persepsi positif di kalangan pengaruh. Syarikat mencapainya dengan memperoleh pendedahan untuk jenama mereka, mendapatkan perhatian daripada pihak yang berpengaruh, membina kesedaran tentang jenama atau syarikat mereka dan mengekalkan pengaruh ini untuk pengenalan produk berikutnya. Pemasar menggunakan iklan untuk mendedahkan pengaruh kepada produk mereka. Mereka mendapat perhatian melalui promosi yang berkesan, termasuk tajuk utama dan aksi publisiti. Selepas itu, pemilik perniagaan menggunakan influencer untuk membina kesedaran mengenai jenama mereka. Dan syarikat mesti memenuhi sepenuhnya pengaruh ini dengan produk berkualiti untuk mengekalkan perniagaan mereka dan perlindungan berterusan dari mereka yang dipengaruhi.

Media

Syarikat menggunakan banyak jenis media dengan pemasaran yang berpengaruh untuk menjangkau pengaruh utama dan khalayak massa. Sebilangan mungkin menggunakan Twitter, video Internet, Facebook, Linked-In dan Tumblr, laman web blog yang besar. Laman web ini mempunyai berjuta-juta penonton. Pemilik perniagaan dapat dengan cepat menimbulkan minat di kalangan penggiat, yang pada gilirannya memberikan pendapat yang baik terhadap produk dan perkhidmatan syarikat. Pemasar juga dapat menggunakan strategi pemasaran yang berpengaruh melalui media konvensional, seperti radio, televisyen dan surat terus.

Pertimbangan

Syarikat perniagaan mesti sangat unik ketika menggunakan pemasaran yang berpengaruh. Promosi mereka mesti berbeza dengan kempen pemasaran biasa. Kandungan sangat penting dalam pemasaran yang berpengaruh. Sebagai contoh, sebuah bandar boleh menggunakan testimoni video dalam talian dari pelancong yang gemar untuk mempromosikan tempat peranginan mereka. Produk berteknologi tinggi secara semula jadi cenderung ke arah pemasaran yang berpengaruh, kerana orang sering menunggu kedatangan model atau teknologi baru.