Adakah Kad PCMCIA Digunakan Lagi?

Piawaian PCMCIA, dibuat pada tahun 1989, dan diperbaharui ke standard Kad PC pada tahun 1991, pada mulanya diciptakan sebagai cara untuk memperluas penyimpanan pada komputer riba yang paling awal. Kad PC mempunyai dimensi lateral yang setanding dengan kad kredit, dan pada awal tahun 2000 hampir setiap komputer riba mempunyai dua slot Kad PC yang ditumpuk satu sama lain. Banyak peranti dibina menggunakan slot Kad PC, dan standardnya dikemas kini dua kali, sekali pada tahun 1997 kepada standard CardBus dan kali kedua pada tahun 2003 ke ExpressCard. Walau bagaimanapun, kad-kad ini jarang digunakan lagi.

Penggunaan Semasa

Pada akhir musim panas 2013, hanya ceruk kasar untuk komputer riba yang masih mempunyai kemampuan Kad PC (sekarang disebut ExpressCard). Contohnya termasuk model Dell Latitude E6420 XFR Fully Rugged Laptop. Panasonic Toughbook CF-31 yang bersaing mempunyai slot pembaca Kad PC tunggal. Komputer riba kasar, seperti namanya, bertujuan untuk bertahan dalam keadaan yang melampau, jatuh di lantai, dan beroperasi di persekitaran dengan asap, pasir, debu dan hujan. Oleh kerana komputer riba ini menghargai ketahanan kerana kelangsingan, dan pasaran untuk mereka masih menggunakan peranti lama yang tidak pernah dikemas kini untuk disambungkan melalui port USB, slot Kad PC masih menjadi sebahagian daripada reka bentuk.

Apa yang Digantikan Kad PC

Dua standard bersaing menjadikan Kad PC tidak relevan. Port USB, terutamanya selepas kad USB 2.0, dan SD / Micro SD. Port USB lebih murah dipasang pada komputer riba, lebih kecil dan disambungkan ke pelbagai peranti yang lebih luas, dengan kelajuan penghantaran yang lebih baik. Slot Kad PC pada awalnya dimaksudkan untuk menjadi cara untuk memperluas memori kerja komputer riba untuk penyimpanan, dan beberapa kamera digital terawal juga menggunakan slot Kad PC untuk penyimpanan foto. Fungsi ini sebahagian besarnya telah digantikan oleh pemacu kilat USB dan slot kad SD, yang lebih kecil, lebih cepat dan menggunakan lebih sedikit tenaga.

Peranti Kad PC

Slot Kad PC digunakan untuk pelbagai jenis perangkat, dari cakera keras yang dapat dilepas hingga penyimpanan memori flash, modem dan akhirnya kad rangkaian tanpa wayar, dan kad modem 2G dan 3G untuk rencana data selular. Beberapa instrumen saintifik seperti hidrometer dan salinometer dirancang untuk berfungsi melalui slot PC Card dan ExpressCard dan menulis data ke fail teks.

Menyambungkan Peranti Kad PC Lama

Sekiranya anda mempunyai peranti Kad PC lama dan anda memerlukannya menggunakan komputer moden, beberapa pengeluar membuat kabel penukaran PC-Kad-ke-USB. Kabel ini mempunyai slot ExpressCard di satu hujung dan kabel USB standard di hujung yang lain. Ini mungkin satu-satunya cara untuk mengekstrak data dari cakera keras Kad PC lama, atau menggunakan peranti lapangan yang belum diganti atau diperbaharui.