Apa Makna LLC bagi Syarikat?

Akronim LLC merujuk kepada syarikat tanggungan terhad. Apabila syarikat mendaftar dengan setiausaha negara untuk memulakan perniagaan, terdapat beberapa pilihan entiti perniagaan termasuk S-corporation, C-corporation dan LLC. Terdapat kelebihan dan kekurangan untuk memilih mana-mana entiti ini. Kesemuanya memisahkan aset pemilik perniagaan dari aset, operasi dan liabiliti perniagaan.

Keperluan Pendaftaran Asas

Terdapat beberapa langkah yang terlibat dalam menubuhkan perniagaan secara sah. Yang pertama adalah mendaftarkan perniagaan dengan setiausaha negara di negeri di mana operasi perniagaan dijalankan. Pemilik perniagaan LLC kemudian memperoleh nombor pengenalan cukai percuma, juga disebut Nombor Pengenalan Majikan (EIN), dari IRS dengan melengkapkan Aplikasi ID Cukai di laman web IRS.

EIN adalah nombor cukai perniagaan unik yang setara dengan nombor Jaminan Sosial individu. Nombor ini, bersama dengan dokumen pendaftaran LLC yang disetujui oleh negara, diperlukan untuk membuka akaun kewangan, menjalankan pembayaran gaji, mendapatkan kad kredit syarikat dan memohon pinjaman perniagaan kecil. Tanpa itu, perniagaan tidak dapat menetapkan perkara-perkara ini tanpa mencampurkan akaun kewangan peribadi dengan akaun perniagaan, yang menafikan faedah utama LLC.

Kelebihan Struktur LLC

Pemilik perniagaan memilih struktur LLC kerana fleksibiliti pemilikannya. Apabila seseorang memiliki LLC, ia berfungsi sebagai entiti yang terpisah dari pemiliknya sepenuhnya. Sekiranya terdapat lebih dari satu pemilik, pemilik dapat memilih cara mengajukan penyata cukai, baik sebagai perusahaan atau sebagai perkongsian. Perkongsian melalui pendapatan mereka untuk penyata cukai peribadi.

Kelebihan penting LLC ialah EIN kerana nombor ini memisahkan aset kewangan pemilik perniagaan dari aset perniagaan. Struktur LLC juga menghadkan liabiliti - seperti masalah kredit, tuntutan undang-undang dan kebankrapan - kepada perniagaan, yang mengurangkan risiko perniagaan yang diambil oleh pemilik dengan aset peribadi. Bagaimana LLC memilih untuk beroperasi, sebagai hak milik tunggal, perkongsian atau syarikat, menentukan risiko perlindungan dan liabiliti utama.

Kekurangan yang perlu diambil kira

LLC memerlukan pemfailan negeri tambahan setiap tahun untuk mengekalkan status perniagaannya yang sah. Bergantung pada undang-undang francais negeri dan cukai perniagaan, mungkin ada bayaran tambahan yang harus dibayar oleh pemilik perniagaan sama ada perniagaan itu menguntungkan atau tidak. Sebagai contoh, California mempunyai minimum $ 800 dalam yuran cukai francais tahunan ditambah kos LLC untuk semua perniagaan tanpa mengira keuntungan atau status perniagaan aktif.

Satu lagi bidang yang perlu dipertimbangkan adalah pertumbuhan perniagaan. Sekiranya anda menjangka mencari dana pelaburan untuk perniagaan, pelabur cenderung lebih suka struktur korporat standard daripada struktur LLC. Oleh kerana sebuah LLC mempunyai pilihan mengenai bagaimana entiti beroperasi, pelabur tidak melihat entiti itu sebagai pelaburan yang stabil jika dibandingkan dengan syarikat.