Cara Membuat dan Mencetak Buku Kupon Pembayaran

Sekiranya perniagaan kecil anda bergantung pada pembayaran bulanan dari pelanggan - misalnya, jika anda menghantar bil untuk memberi tunjuk ajar kepada pelanggan pada akhir bulan dan bukannya mengumpulkan wang di muka

- anda mungkin perlu menghantar kupon pembayaran kepada pelanggan anda. Buku kupon pembayaran membantu perniagaan anda tampil profesional dan mengingatkan pelanggan untuk membayar anda. Anda boleh membuat dan mencetaknya sendiri dalam perisian pemprosesan perkataan atau reka bentuk grafik.

1

Muat turun templat untuk perisian pemprosesan perkataan atau reka bentuk grafik anda. Sekiranya anda lebih suka membuat templat anda sendiri, buat jadual dengan dua lajur dan empat baris. Sesuaikan ukuran kotak yang diperlukan untuk membuat kupon dengan ukuran yang anda perlukan.

2

Klik pada kupon pertama. Taipkan nama dan nombor akaun peminjam. Tekan "Enter." Masukkan jumlah yang perlu dibayar dan tarikh akhir. Sekiranya anda mengenakan bayaran lewat, langkau baris lain dan masukkan jumlah bayaran lewat dan tarikh akhir di bawah jumlah pembayaran biasa.

3

Sorot teks anda dengan menekan "Ctrl" dan "A" pada masa yang sama, atau "Cmd" dan "A" pada Mac. Anda juga boleh menyerlahkan teks dengan menekan butang kiri tetikus sambil menyeret kursor ke atasnya. Salin teks ke papan keratan dengan pergi ke "Edit" dan pilih "Salin."

4

Klik pada kupon seterusnya dan pergi ke "Edit" kemudian "Tampal" untuk menampal teks. Lakukan ini untuk setiap kupon. Ubah tarikh dan jumlah pembayaran pada setiap kupon berturut-turut jika perlu.

5

Simpan fail dengan mengklik ikon disket pada perisian anda atau dengan pergi ke "Fail" dan kemudian "Simpan." Pilih nama fail yang akan mudah dicari lagi di komputer anda, seperti "kupon 2011 untuk John Smith."

6

Cetak fail pada stok kad. Potong kupon dengan pemotong kertas, untuk garis lurus yang kelihatan lebih profesional daripada gunting.

7

Susun kupon bersama-sama. Periksa untuk memastikan ia berada dalam urutan yang betul. Letakkannya di sebelah kiri. Masukkannya ke dalam sampul surat dan hantarkan kepada pelanggan.