Cara Menggunakan Tumblr untuk Peraduan

Peraduan dan hadiah dalam talian adalah kaedah biasa untuk mendapatkan lebih banyak pengikut dan lalu lintas untuk laman web anda. Tidak ada peraturan atau panduan yang ditetapkan untuk menjalankan pertandingan di Tumblr; ia boleh menjadi sesederhana atau sesederhana yang anda mahukan. Semasa mengatur peraduan anda, bersikap konsisten, jelas dan cepat. Jangan membuat peraduan yang menipu atau menjana spam, kerana melanggar dasar kandungan Tumblr.

Menyiapkan Peraduan Anda

Tentukan apa yang anda berikan. Pastikan bahawa relevan dengan blog anda dan sah untuk diserahkan. Tumblr tidak menyebutkan item tertentu yang tidak wajar dalam polisinya, tetapi selamat untuk mengelakkan alkohol, bahan terlarang atau pornografi - terdapat kanak-kanak di Tumblr. Peraduan di Tumblr adalah unik daripada peraduan laman web yang lain kerana dengan menghendaki peserta memasukkan semula pos anda sebagai penyertaan, peraduan itu mempromosikan dirinya. Apabila peserta memasukkan semula siaran anda, pengikut mereka akan melihat siaran tersebut di papan pemuka mereka.

Menetapkan Peraturan

Tetapkan peraturan untuk peraduan anda. Di Tumblr, kebanyakan peraduan mengharuskan peserta mengikuti blog pemilik peraduan untuk memenuhi syarat, dan selanjutnya memerlukan penyertaan dalam bentuk penyusunan semula atau menyukai catatan. Sebilangan peraduan mengharuskan para peserta melakukan sesuatu untuk memenuhi syarat untuk masuk, seperti mengambil gambar atau memberikan tanda tertentu kepada siaran. Tetapkan tarikh akhir peraduan anda atau garis penamat - anda boleh menjalankannya selama yang anda mahukan. Sebilangan pengguna mengadakan peraduan selama seminggu atau sebulan, sementara yang lain mengadakan peraduan sehingga mereka mencapai sejumlah pengikut. Sekiranya boleh, minta rakan untuk membaca semula peraturan peraduan anda untuk mengetahui kejelasan.

Butiran Peraduan Tambahan

Jelaskan hadnya. Sekiranya anda tidak menghantar di luar Amerika Syarikat, beritahu pengguna ini; Pengguna Tumblr berasal dari seluruh dunia. Sekiranya anda hanya mahukan satu entri per orang (sama ada dalam bentuk reblog atau mesej) atau, juga, membenarkan satu entri setiap hari, nyatakan itu. Sebutkan had umur, terutamanya jika hadiah anda sensitif terhadap usia. Nyatakan bila anda akan memilih pemenang - sama ada sehari selepas peraduan berakhir atau seminggu kemudian - dan pilih pemenang dengan segera pada tarikh tersebut

Memilih Pemenang

Tentukan bagaimana anda akan memilih pemenang. Sekiranya anda memilih pemenang secara rawak, banyak pemilik peraduan dalam talian menggunakan Random.org untuk menghasilkan nombor rawak dari nombor untuk peserta. Sebagai contoh, jika anda mempunyai 300 peserta, anda akan memasukkan 1 sebagai nombor pertama dan 300 sebagai yang terakhir untuk menghasilkan pemenang. Sekiranya berdasarkan prestasi, seperti gambar kegemaran anda atau siaran yang paling anda sukai, pastikan anda jelas dengan apa yang anda mahukan dari entri. Hubungi pemenang dan hantarkan hadiah mereka, jika hadiah fizikal, secepat mungkin. Pengguna dengan pengalaman yang baik akan mempunyai banyak perkara yang baik untuk anda nyatakan selepas itu.