Apa yang Berlaku jika Anda Membuka Tempat Perniagaan Tanpa Sijil Penghunian?

Sijil penghunian adalah dokumen yang dikeluarkan oleh bandar, perbandaran dan pemerintah tempatan lain yang mengesahkan bangunan atau rumah selamat untuk penduduk. Perniagaan biasanya diminta untuk mendapatkan sijil penghunian sebelum membuka pintu kepada orang ramai. Mana-mana individu yang membuka tempat perniagaan tanpa sijil penghunian boleh dikenakan hukuman yang ditetapkan oleh pihak berkuasa tempatan mereka.

Tetapkan Denda

Denda adalah perkara biasa bagi perniagaan yang gagal mendapatkan sijil penghunian sebelum dibuka. Setiap bidang kuasa menetapkan kadar denda sendiri. Sebagai contoh, bandar San Marcos di Texas mendenda individu $ 544 kerana tiada sijil penghunian.

Denda Harian

Beberapa bandar, seperti Richwood Ohio, mengenakan denda setiap hari bahawa perniagaan beroperasi di kemudahan yang tidak mempunyai sijil penghunian. Dengan harga $ 150 sehari di Richwood, ini dapat menambahkan dengan cepat dan menelan belanja pemilik perniagaan beberapa ribu dolar.

Penjara / Khidmat Masyarakat

Gagal memiliki sijil penghunian dianggap sebagai kesalahan pelanggaran di banyak bandar termasuk Pitman, New Jersey. Ini membolehkan bandar menghukum individu yang menggunakan khidmat masyarakat dan masa penjara, jika ada. Jumlah masa yang dapat dihabiskan seseorang di penjara sering kali dibatasi selama 30, 60 atau 90 hari, bergantung pada undang-undang tempatan. Dalam kebanyakan keadaan, individu mendapat denda dan peluang untuk memperbaiki kesalahan mereka dengan mendapatkan sijil penghunian. Khidmat masyarakat dan masa penjara biasanya disediakan untuk individu yang berulang kali melanggar syarat sijil penghunian.

Jualan Perniagaan Anda

Sekiranya anda memiliki harta tanah yang menempatkan perniagaan anda, anda mungkin sukar menemui pembeli ketika tiba masanya untuk menjual perniagaan anda. Banyak syarikat kewangan tidak akan menyetujui pinjaman untuk bangunan atau rumah yang tidak mempunyai sijil penghunian. Mendapatkan ini pada masa itu boleh menyebabkan anda memerlukan wang tambahan dan masa ketika anda sudah bersedia untuk meneruskannya.