Definisi gangguan yang salah dalam hubungan perniagaan

Gangguan yang menyusahkan adalah istilah undang-undang yang menggambarkan gangguan sengaja dengan hubungan kontrak. Definisi gangguan yang menyakitkan termasuk gangguan yang salah dalam hubungan perniagaan. Berdasarkan prinsip common law dan prinsip kontrak, mahkamah dapat memerintahkan ganti rugi untuk memberi ganti rugi kepada individu atau pemilik perniagaan atas kerugian ekonomi yang disebabkan oleh seseorang yang mengganggu hubungan perniagaan mereka dengan kejam. Undang-undang negara berbeza-beza dengan prinsip-prinsip tertentu yang diperlukan agar pihak berjaya mengemukakan tuntutan gangguan yang menyakitkan.

Gangguan Menyakitkan

Gangguan yang menyakitkan berlaku apabila seseorang secara tidak sengaja mengganggu hubungan perniagaan anda. Sekiranya anda pemilik perniagaan kecil, anda boleh menuntut pihak lain kerana mengganggu hubungan perniagaan anda dengan cara yang kejam atau salah. Sebagai contoh, jika pesaing menghubungi pekerja anda dan memujuknya untuk meninggalkan syarikat anda untuk bekerja atau memujuk pelanggan untuk melanggar kontrak dengan anda, anda boleh menuntut dia kerana gangguan yang menyakitkan.

Keburukan Ekonomi

Dalam konteks gangguan yang mengerikan dengan hubungan perniagaan, anda biasanya harus membuktikan bahawa tetapi untuk campur tangan perniagaan syarikat lain, anda tidak akan mengalami kerugian ekonomi. Kerosakan ekonomi merangkumi kerugian keuntungan. Sekiranya anda terlibat dalam rundingan kontrak dan menandatangani kontrak sudah dekat, anda boleh menuntut syarikat lain kerana campur tangan yang menyakitkan jika ia memujuk pihak kontrak lain untuk memutuskan semua hubungan perniagaan dengan anda. Ini mungkin berlaku apabila pihak ketiga menawarkan calon pelanggan harga yang lebih baik atau perkhidmatan yang lebih cepat.

Hubungan Pekerjaan

Dalam konteks hubungan pekerjaan, doktrin pekerjaan sesuka hati mungkin menyulitkan anda untuk meyakinkan pengadilan untuk memberikan ganti rugi kepada anda kerana gangguan yang menyakitkan. Dengan kata lain, untuk mendorong pertumbuhan ekonomi dan kebebasan bekerja, banyak negeri mungkin tidak mengakui tuntutan gangguan yang menyakitkan dalam konteks pekerjaan.

Kerosakan

Mahkamah boleh memberikan ganti rugi kepada pihak berkontrak yang membuktikan adanya gangguan. Mereka boleh memberikan ganti rugi sebenar atau ganti rugi sekiranya anda dapat membuktikan jumlah kerugian yang sebenarnya dialami. Mahkamah boleh memberikan ganti rugi jangkaan atau jumlah keuntungan yang hilang atau melepaskan peluang perniagaan dan keuntungan yang dijangkakan sekiranya gangguan yang tidak menyenangkan itu tidak berlaku. Anda juga mungkin mendapat ganti rugi jika anda dapat membuktikan tekanan emosi. Mahkamah boleh memerintahkan perintah perintah atau memberi anda pelepasan yang setimpal dengan memerintahkan pihak yang kalah untuk menahan diri daripada percubaan lebih lanjut untuk menghubungi pelanggan atau pekerja anda.