Cara Menukar Bentuk ke Artboard di Illustrator CS5

Sehingga pengenalan Creative Suite 4, Adobe Illustrator hanya membuat dokumen satu halaman, tidak seperti beberapa aplikasi yang bersaing dalam kategori vektor-ilustrasi. Adobe Illustrator CS4 memperkenalkan konsep pelbagai papan seni. Setiap papan seni terdiri daripada ruang kerjanya sendiri dalam fail Illustrator, lengkap dengan asal pembaris bebas. Adobe Illustrator CS5 menyempurnakan pendekatan multi-artboard dengan panel Artboards baru, di mana anda boleh membuat, mendua, mengatur, menamakan semula dan memadam papan seni. Panel Artboards juga mempermudah tindakan menukar bentuk yang anda lukis menjadi papan seni.

1

Aktifkan alat Rectangle dari kotak alat Adobe Illustrator. Lukis kotak segi empat tepat di mana sahaja dalam dokumen anda, sama ada di papan seni yang ada atau di kanvas. Anda boleh mengklik dan menyeret untuk menggambar kotak dengan mata atau klik sekali untuk memunculkan kotak dialog Pilihan Segi Empat dan menentukan ukurannya secara berangka.

2

Buka menu Window dan pilih "Artboards" untuk memunculkan panel Artboards. Pastikan kotak segi empat tepat yang anda lukis tetap dipilih. Sekiranya anda mengklik kawasan terbuka dalam dokumen anda dan membatalkan pilihan segi empat tepat, pilih alat Pemilihan dan klik pada kotak untuk memilihnya semula.

3

Pilih "Tukar ke Artboard" dari menu terbang di sudut kanan atas panel Artboards. Segi empat tepat anda menjadi papan seni baru dan muncul di panel Papan Seni sebagai senarai bernombor.

4

Klik satu kali pada ikon di tepi kanan senarai papan seni baru anda di panel Papan Seni untuk memaparkan kotak dialog "Pilihan Papan Seni". Namakan semula papan seni baru anda dengan tajuk deskriptif.