Cara Memulakan Rangkaian Pasaraya

Industri runcit berada dalam keadaan perubahan yang berterusan. Oleh kerana teknologi dan pilihan pengguna telah berubah, kedai kotak besar, rantai makanan khusus dan peruncit dalam talian telah mengambil banyak peluang dari pasaran yang stabil secara tradisional. Untuk memulakan rangkaian pasar raya yang baru, anda mesti memberi alasan kepada pengguna untuk berbelanja di kedai anda agar mereka tidak kerap memilih beberapa pilihan lain.

Ketahui Industri

Rangkaian pasar raya yang berkembang pada abad kedua puluh menawarkan kemudahan pilihan barang yang mempesonakan di bawah satu bumbung. Mereka berbeza dengan kedai umum era sebelumnya dalam jenis yang mereka simpan, dan dengan membiarkan pengguna memilih barang mereka sendiri. Seiring berkembangnya industri, pengguna kini memiliki berbagai pilihan belanja, termasuk pesanan dalam talian, sehingga pengguna sama sekali tidak perlu pergi ke kedai.

Buat Jenama

Berfikirlah secara serius di mana rangkaian pasar raya baru anda sesuai dengan pemandangan ini. Apa yang akan anda tawarkan kepada pelanggan yang tidak terdapat di kedai lain? Permintaan khas anda mungkin untuk menawarkan jenis produk yang unik atau mungkin pengalaman membeli-belah yang unik, seperti kedai kejiranan hibrid yang juga menawarkan teknologi canggih.

Setelah anda mempersempit identiti jenama anda, cari cara untuk memasukkan jenama ini ke dalam setiap aspek rangkaian pasar raya anda. Sekiranya cadangan nilai anda didasarkan pada menyediakan perjalanan membeli-belah yang sesuai dengan pemandangan juruwang automatik, buat latihan kakitangan khusus dan pastikan anda sentiasa mempunyai cukup kakitangan.

Fahami Syarat Mengizinkan

Semua perniagaan runcit, termasuk syarikat pasar raya, memerlukan sejumlah lesen dan izin. Pastikan mendapatkan yang berikut untuk syarikat anda sebelum anda mula membina apa-apa:

  • Dapatkan nombor ID cukai persekutuan, atau nombor pengenalan majikan.

  • Daftarkan perniagaan anda ke negeri anda.

  • Sekiranya perniagaan anda terletak dalam had bandar, beli lesen perniagaan tempatan.

  • Dapatkan lesen atau sijil penjualan semula untuk membeli produk untuk dijual semula tanpa membayar cukai jualan atas pembelian tersebut.

  • Daftarkan nama perniagaan anda mengikut undang-undang negeri anda.

  • Ketahui apakah kawasan anda memerlukan anda mendapatkan sijil penghunian, dan jika ya, menjalani pemeriksaan yang diperlukan untuk mendapatkannya.

  • Perhatikan untuk membenarkan penjualan alkohol dan tembakau, sistem penggera, pembinaan bangunan, kesihatan, papan tanda dan pengezonan, antara faktor lain.

Berunding dengan peguam perniagaan untuk memastikan anda telah merangkumi semua asas anda sebelum meneruskan dengan syarikat.

Bina Kedai

Rangkaian pasar raya bermula dengan satu kedai. Kedai pertama anda akan menjadi prototaip anda, dan anda akan berpeluang untuk membuat apa-apa kerenah, menguji idea dan mempelajari spesifik mengenai tingkah laku pelanggan. Semasa merancang kedai pertama anda, buat sistem fizikal dan pekerja yang dapat anda gandakan dengan mudah.

Rancangan Pengembangan

Elemen susun atur anda harus tetap konsisten dari satu kedai ke kedai yang lain, seperti lorong lebar atau paparan hasil yang banyak yang dapat dilihat sebaik sahaja pelanggan berjalan di pintu. Pilih peralatan penyejukan yang sesuai dengan anggaran anda, memenuhi piawaian kod kesihatan tempatan dan pamerkan produk anda dengan cara yang sesuai dengan jenama anda. Contohnya, jika anda ingin memproyeksikan gambar yang selesa, cari atau buat warna yang mempunyai ciri reka bentuk kuno.

Jadikannya Rantai

Setelah memperbaiki sistem dan jenama anda, dan setelah anggaran anda mengizinkan, mulailah mencari peluang untuk berkembang. Sekiranya anda ingin mencipta pengalaman pelanggan yang lebih keperibadian, pilih lokasi yang sesuai dengan jenama yang telah anda bina, seperti lokasi kejiranan pusat dengan lalu lintas kaki. Kecuali anda mempunyai anggaran yang besar, anda tidak mungkin membuat jenis rantai pasar raya yang menguasai landskap pada separuh kedua abad kedua puluh.

Buat pelaburan yang disasarkan di lokasi, dan jangan buka terlalu banyak sekaligus. Anda mungkin mendapati bahawa elemen idea anda yang berfungsi dengan baik di lokasi pertama anda tidak dapat diterjemahkan dengan baik di lokasi baru.