Cara Meningkatkan Firmware pada Pencetak Dari Komputer

Sebilangan besar periferal komputer, termasuk pencetak, mengandungi cip on-board yang menyimpan program kecil yang mengatur fungsi asas peranti. Secara kolektif, cip dan programnya disebut sebagai firmware. Pengilang pencetak sesekali melepaskan kemas kini firmware, dan mereka dirancang untuk meningkatkan prestasi, menambah fungsi atau memperbaiki bug yang diketahui. Memastikan pencetak syarikat anda dikemas kini dengan firmware terkini menjadikan unit berjalan dengan optimum. Proses kemas kini, atau berkelip, memadam sepenuhnya perisian pada cip sebelum menggantinya dengan program yang dikemas kini, jadi setelah prosesnya dimulakan, anda tidak boleh mengganggunya.

1

Pastikan pencetak dipasang ke komputer anda dan dihidupkan. Sebaik-baiknya, kedua-dua pencetak dan komputer harus dipasang ke bekalan elektrik yang tidak terganggu. Unit UPS mengandungi bateri sandaran yang memberikan kuasa 30 minit atau lebih untuk sistem anda sekiranya berlaku gangguan bekalan elektrik.

2

Log masuk ke komputer menggunakan akaun pentadbir.

3

Muat turun fail kemas kini firmware terkini untuk model pencetak anda dari laman web pengeluar. Mem-flash pencetak anda dengan firmware yang salah dapat menjadikan printer tidak dapat digunakan, jadi periksa kembali bahawa anda telah memilih fail yang betul sebelum memuat turun.

4

Klik dua kali fail firmware untuk memulakan pemasangan. Ikuti arahan di skrin. Jangan mematikan pencetak dalam keadaan apa pun semasa kemas kini atau anda boleh menyebabkan kerosakan pada unit.