Cara Mendaftar Nama Domain Tanpa Nama

Dalam pendaftaran tradisional, butiran hubungan untuk pemilik nama domain tersedia secara terbuka melalui direktori dalam talian. Walaupun ini biasanya tidak menjadi masalah bagi kebanyakan pemilik perniagaan kecil dan bahkan boleh memberi keuntungan untuk menghubungi perniagaan lain, sebilangan pemilik lebih suka mendaftarkan domain mereka tanpa nama, sehingga maklumat mereka tidak dapat dilihat oleh masyarakat umum, hanya undang-undang penguatkuasaan atau dengan sapina. Dalam kes ini, pendaftaran tanpa nama sama mudah dan berpatutan dengan pendaftaran standard dan dapat melindungi pemiliknya dari spam, pencurian identiti atau persaingan tidak setia.

1

Pilih perkhidmatan pendaftaran nama domain yang menawarkan pendaftaran tanpa nama. Beberapa perkhidmatan nasional yang besar termasuk Pendaftaran Domain Peribadi Go Daddy, Silent Register, Active Domain dan Domain oleh Proxy. Go Daddy adalah peneraju industri dengan penguasaan pasaran dan secara konsisten menerima ulasan yang baik, tetapi anda harus melihat pilihan lain dan menyiasat tawaran atau perubahan harga bermusim. Cari ICANN - Internet Corporation untuk Nama dan Nombor yang Ditugaskan - pentauliahan pada perkhidmatan anda untuk keselamatan tambahan dan ingat bahawa harga median untuk pendaftaran nama domain adalah kira-kira $ 15 setahun.

2

Periksa ketersediaan nama domain yang anda inginkan pada perkhidmatan tanpa nama yang anda pilih. Sebilangan besar perkhidmatan pendaftaran mempunyai aplikasi untuk memeriksa Internet untuk nama domain anda dan memberitahu anda jika nama yang anda inginkan ada. Sebagai alternatif, anda hanya boleh memasukkan alamat web yang anda inginkan ke dalam penyemak imbas untuk melihat apakah alamat itu sudah digunakan dan menukar nama anda dengan sewajarnya atau menghubungi operator semasa untuk membincangkan pembelian alamat dan mendaftarkannya semula atas nama anda. Sekiranya laman web tidak memberikan maklumat hubungan untuk pemilik domain, gunakan perkhidmatan WhoIs untuk mencari maklumat tersebut.

3

Pilih nama domain yang sah dan ketik ke dalam perkhidmatan pendaftaran.

4

Berikan maklumat peribadi dan pembayaran anda seperti yang diminta oleh perkhidmatan pendaftaran. Pendaftaran tanpa nama tetap memerlukan anda memberikan maklumat hubungan anda, tetapi maklumat tersebut hanya tersedia untuk penguatkuasa undang-undang atau orang awam dengan panggilan pengadilan.

5

Selesaikan proses pembelian dan pastikan menyimpan maklumat untuk laman web anda, seperti maklumat pendaftaran dan arahan operasi, di tempat yang selamat.