Sekatan Internet iPhone

Dengan iPhone Apple, anda boleh melayari Web dengan cara yang sama seperti yang anda lakukan pada penyemak imbas desktop, tablet atau komputer riba. Sebilangan besar laman web mudah alih, dan sebahagian besar kandungan Internet dapat dilihat di skrin iPhone. Sekiranya anda ingin menyekat kandungan ini untuk diri sendiri atau pengguna iPhone lain di rumah anda, anda mempunyai beberapa pilihan untuk melakukannya.

Sekatan iPhone

Sistem operasi iPhone, iOS 7, mengandungi mekanisme bawaan untuk mengawal akses kandungan pada peranti. Untuk mengaksesnya, ketuk ikon "Tetapan" dan pilih "Umum." Pilih "Sekatan." Sentuh butang "Dayakan Sekatan" dan buat kod laluan baru yang hanya anda akan ketahui. Sentuh gelangsar di sebelah aplikasi yang ingin anda aktifkan atau matikan. Untuk menyekat Internet, tetapkan entri "Safari" dan "Memasang Aplikasi" ke posisi mati.

Menyekat Laman Web Khusus

Tetapan sekatan iPhone juga membolehkan anda membiarkan akses ke Web utuh sambil menyekat laman web tertentu dari pandangan. Di menu "Sekatan", sentuh "Laman Web". Pilih "Batasi Kandungan Dewasa" untuk menyekat kandungan dewasa, atau sentuh "Laman Web Khusus sahaja" untuk membatasi akses Web hanya ke laman web tertentu yang anda pilih. Layar Khusus Laman Web Khusus dimuat dengan beberapa laman web yang sesuai untuk kanak-kanak, dan anda boleh menambahkan laman web anda sendiri yang disetujui ke dalam senarai. Anda perlu memasukkan kod laluan sekatan untuk membuat perubahan pada sekatan ini atau sekatan lain.

Sekatan Pembawa

Bergantung pada pembawa yang anda gunakan untuk sambungan selular anda, anda mungkin mempunyai akses ke alat ibu bapa yang tidak ada pada iPhone itu sendiri. AT&T, misalnya, menyediakan sekumpulan alat pengurusan ibu bapa dalam akaun yang dapat digunakan untuk mengawal penggunaan data, membatasi pelayaran Web hingga jam tertentu dalam sehari, mencegah pengguna melakukan pembelian dan memperkuatkan kawalan peranti anda lebih jauh daripada yang mungkin dilakukan oleh iPhone menyediakan. Bercakap dengan perwakilan khidmat pelanggan untuk penyedia telefon bimbit anda untuk maklumat lebih lanjut.

Aplikasi Pihak Ketiga

Walaupun keperluan untuk aplikasi pihak ketiga telah berkurang kerana sekatan Apple semakin kuat dengan setiap kemas kini iOS, anda mungkin menemui pilihan atau alat yang lebih baik daripada yang disediakan oleh Apple dengan menyiasat aplikasi yang boleh dimuat turun. Norton mempunyai aplikasi pemantauan mudah alih untuk iPhone, dan Penyemak Imbas Selamat Mobicip dengan Parental Control adalah aplikasi paling popular dari jenisnya di iTunes store. Kedua-duanya menyediakan kaedah untuk menentukan apa yang boleh dan tidak boleh dilakukan oleh iPhone di Web.