Cara Menukar PowerPoint ke Adobe Flash

Sekiranya anda membuat persembahan menggunakan perisian PowerPoint Microsoft, anda mempunyai banyak pilihan untuk membagikannya, termasuk membagikannya dalam talian untuk ditonton orang. Salah satu cara untuk melakukannya adalah dengan membuat fail video dari persembahan PowerPoint anda, yang dapat dilakukan dengan alat asli yang ada di PowerPoint. Walaupun alat asli tidak membenarkan anda mengubah video anda menjadi video Adobe Flash - yang disimpan dalam format fail ".flv" - anda dapat menyelesaikan tugas ini dengan satu langkah tambahan.

1

Buka PowerPoint dan kemudian buka persembahan yang ingin anda tukar.

2

Klik tab Fail dan pilih "Simpan Sebagai."

3

Beri nama fail di kotak Nama fail dan kemudian klik "Simpan sebagai Jenis." Pilih "Windows Media Video" dari senarai jenis fail dan kemudian klik "Simpan." Pembentangan anda sekarang disimpan sebagai fail video di komputer anda dalam format fail ".wmv".

4

Arahkan ke perkhidmatan penukaran fail dalam talian yang membolehkan anda menukar fail .wmv ke fail .flv, seperti MediaConverter.org atau Online-Convert.com.

5

Klik "Pilih Fail" atau fungsi serupa di laman penukar dalam talian dan kemudian pilih fail .wmv yang anda buat di PowerPoint.

6

Klik "Convert File" atau fungsi serupa untuk memulakan proses penukaran dari .wmv ke .flv. Proses penukaran mungkin mengambil masa beberapa minit. Setelah selesai, simpan fail .flv baru ke lokasi pilihan anda di komputer atau pemacu luaran.