Memahami Masalah di Tempat Kerja

Meramalkan keperluan staf adalah elemen perancangan strategik. Tahap kepegawaian mempengaruhi banyak aspek perniagaan kecil. Terlalu banyak pekerja menaikkan kos dan secara langsung mempengaruhi keuntungan perniagaan. Terlalu sedikit pekerja mengehadkan kemampuan untuk melayani pelanggan semasa dan mengembangkan perniagaan. Memahami mungkin masuk akal untuk pasukan pengurusan tetapi memberi kesan negatif dalam jangka masa panjang.

Kos Gaji

Memotong kakitangan dengan serta-merta mengurangkan kos gaji dan faedah. Namun, jika tahap kepegawaian terlalu rendah, pengambilan kakitangan sementara dengan kadar premium dapat meningkatkan gaji. Lebih sedikit pekerja yang kini terpaksa bekerja lebih masa boleh menjadi lebih mahal daripada pengambilan pekerja sepenuh masa. Masa pekerja tetap melatih kakitangan sementara dan membetulkan kesilapan mengurangkan produktiviti. Mengganti pekerja sementara mengulangi proses sewa beli kereta yang mahal.

Kualiti

Kualiti produk dan perkhidmatan merosot apabila lebih sedikit pekerja yang tersedia untuk melayani pelanggan dan menjalankan barisan pengeluaran. Lebih sedikit pekerja mesti bekerja lebih cepat untuk menangani jumlah pekerjaan yang lebih tinggi, dan kesalahan meningkat apabila kuota tertekan kerana kualiti. Pekerja mungkin tergesa-gesa menjalani latihan atau mula bekerja tanpa latihan untuk meringankan beban kerja. Berkurangnya kualiti dari masa ke masa akan merosakkan reputasi syarikat dan menjauhkan pelanggan.

Tekanan Pekerja

Mengurangkan kakitangan menjadikan pekerja yang ada bertanggungjawab untuk lebih banyak pekerjaan, dan peningkatan beban kerja menambah tekanan untuk menyelesaikan kerja dan memenuhi harapan prestasi. Tekanan yang meningkat menurunkan semangat dan kepuasan kerja pekerja, memberi kesan buruk kepada kesihatan mental dan fizikal pekerja dan dapat meningkatkan masa yang diperlukan semasa bekerja. Kadar pusing ganti juga meningkat apabila pekerja yang terlalu banyak berhenti kerja daripada terus meningkat dengan kenaikan beban kerja dengan kadar gaji yang sama.

Perniagaan Yang Hilang

Perniagaan yang kekurangan kakitangan kehilangan peluang pertumbuhan kerana tidak mempunyai kemampuan untuk memenuhi keperluan pelanggan. Sekiranya perniagaan mengambil pelanggan atau produk baru dan tidak dapat menyampaikan barang atau perkhidmatan, ia boleh kehilangan perniagaan dan merosakkan reputasinya di industri. Perniagaan yang hilang bermaksud kehilangan pendapatan dan pertumbuhan ke pasaran baru. Perniagaan harus menimbang kos pekerja berbanding jumlah pendapatan yang dihasilkan oleh sumbangan pekerja tersebut kepada organisasi. Menambah pekerja lain dengan harga $ 30,000 setahun mungkin kelihatan seperti banyak overhead, tetapi perbelanjaannya mungkin lebih besar daripada nilai peningkatan kemampuan perniagaan.