Kebaikan dan Kekurangan Pekerja Dibayar Tetap. Berubah & Bergantung pada Prestasi

Apabila perniagaan kecil berkembang, pemilik sering menggaji pekerja untuk mengambil alih pelbagai tugas sehari-hari seperti pengeluaran, perakaunan, perkhidmatan pelanggan dan penjualan. Sebilangan perniagaan membayar pekerja dengan gaji tetap atau gaji, sementara yang lain menawarkan komisen atau bonus yang menaikkan atau menurunkan gaji pekerja berdasarkan prestasi. Setiap kaedah pampasan mempunyai beberapa kelebihan dan kekurangan yang berpotensi.

Menggalakkan Produktiviti

Tujuan utama pampasan berdasarkan prestasi adalah untuk memberi penghargaan kepada pekerja yang berprestasi dan mendorong pekerja untuk bekerja lebih keras untuk memperoleh gaji yang lebih tinggi. Pampasan berdasarkan prestasi memberi insentif kepada pekerja untuk menjadi lebih produktif, yang akhirnya dapat menghasilkan penjualan yang lebih tinggi dan keuntungan yang lebih tinggi bagi sebuah syarikat. Pada masa yang sama, majikan tidak perlu membayar banyak untuk pekerja yang berprestasi rendah. Sistem pembayaran tetap mungkin tidak mendorong pekerja untuk bekerja dengan bersungguh-sungguh dan boleh mengakibatkan pekerja yang berprestasi rendah dan yang berprestasi rendah.

Persaingan Antara Pekerja

Kelebihan yang berpotensi menawarkan gaji tetap dan bukannya gaji berubah adalah sistem pembayaran berubah-ubah dapat mewujudkan persaingan yang tidak sihat antara pekerja. Sebagai contoh, jika pekerja jualan bekerja dengan komisen, mereka mungkin kurang bersedia untuk berkongsi kerja antara satu sama lain atau saling membantu membuat penjualan. Ini dapat mengakibatkan pengagihan kerja yang tidak optimum dan suasana yang tidak mendorong kerjasama.

Memberi Tekanan kepada Pelanggan

Pekerja jualan biasanya menerima sekurang-kurangnya sebahagian daripada pampasan mereka berdasarkan prestasi. Salah satu kelemahan pekerja jualan yang ditugaskan adalah mereka boleh menjadi sombong jika mereka terlalu keras membuat penjualan untuk mendapatkan komisen. Pekerja dengan gaji tetap tidak perlu memberi tekanan kepada pelanggan untuk melakukan penjualan kerana pampasan mereka tidak bergantung pada jumlah penjualan. Pelanggan mungkin merasa lebih senang bekerja dengan kakitangan penjualan yang tidak ditugaskan, sehingga menghasilkan pengalaman membeli yang lebih baik.

Mengekalkan Pekerja di Lean Times

Pekerja yang menerima komisen bekerja dengan baik ketika perniagaan itu baik, tetapi mereka melakukan dengan buruk ketika perniagaan itu buruk. Pada masa perniagaan yang perlahan, bahkan orang penjualan teratas mungkin mengalami kesukaran untuk membuat penjualan yang cukup dan memperoleh pendapatan yang baik. Sekiranya pasaran lambat dan pekerja yang ditugaskan tidak dapat memperoleh cukup, mereka mungkin mencari peluang pekerjaan lain. Pada waktu kurus, gaji tetap boleh menjadi lebih berkesan untuk mengelakkan pekerja meninggalkan peluang lain.