Kepentingan Perbelanjaan Pengguna

Ekonomi nasional adalah gabungan aktiviti kewangan pengguna, perniagaan dan kerajaan, dengan pengguna membelanjakan pemacu ekonomi AS terbesar. Perbelanjaan pengguna menyumbang kira-kira 67% ekonomi AS pada suku kedua 2020, menurut Bank Rizab Persekutuan St. Louis. Apabila pengguna menjimatkan lebih banyak wang, melabur atau membayar hutang, kebiasaan baik itu juga boleh memberi kesan negatif terhadap ekonomi negara kerana perniagaan mengalami perbelanjaan pengguna yang lebih rendah.

Jenis Perbelanjaan Pengguna

Beberapa jenis perbelanjaan pengguna terdapat di pasaran ekonomi. Barang keperluan, barang tidak tahan lama, barang tahan lama dan barang mewah adalah jenis perbelanjaan pengguna. Keperluan mewakili makanan, tempat tinggal dan pakaian yang diperlukan oleh individu untuk menjaga kualiti hidup tertentu. Barang tidak tahan lama bertahan kurang dari tiga tahun; ini termasuk petrol, produk kertas dan bekalan pejabat. Kereta dan rumah adalah contoh barang tahan lama, yang bertahan lebih dari tiga tahun. Barang-barang mewah termasuk barang kemas, kereta berharga tinggi dan barang-barang lain yang tidak diperlukan untuk menjalani gaya hidup standard.

Kesan Barang Tahan Lama dan Mewah

Perubahan ketara terhadap perbelanjaan pengguna untuk barang tahan lama dan mewah boleh menjadi petunjuk ekonomi penting bagi perniagaan kecil anda. Sebagai contoh, kenaikan perbelanjaan pengguna dalam dua kategori ini biasanya berasal dari individu yang berpendapatan lebih tinggi, yang mungkin menjadi pelanggan sasaran anda.

Sebaliknya, penurunan perbelanjaan mungkin menunjukkan pendapatan individu yang lebih rendah atau keyakinan pengguna. Kategori perbelanjaan ini dapat membantu anda menentukan apakah perbelanjaan pengguna berkembang atau berdasarkan kontrak dan membantu anda membuat rancangan dengan harga, perancangan produk atau pembuatan inventori.

Langkah-langkah Keyakinan Pengguna

Belanja pengguna adalah petunjuk ekonomi yang penting kerana biasanya bertepatan dengan keseluruhan keyakinan pengguna terhadap ekonomi negara. Petunjuk keyakinan pengguna yang tinggi biasanya berkaitan dengan tahap perbelanjaan pengguna yang lebih tinggi di pasaran ekonomi. Keyakinan pengguna memberikan analisis kepada pemerintah dan perniagaan mengenai persepsi pengguna. Di Amerika Syarikat, Dewan Persidangan mengukur keyakinan pengguna dengan melakukan tinjauan terhadap 5,000 isi rumah. Pengguna menjawab beberapa soalan dari mana Dewan Persidangan mengira keyakinan pengguna.

Faedah Unjuran

Perniagaan menggunakan data perbelanjaan pengguna dalam pengiraan ekonomi penawaran dan permintaan mereka. Unjuran penawaran dan permintaan membantu perniagaan menghasilkan barang atau perkhidmatan pada titik harga pengguna yang paling baik. Perniagaan yang dapat mencapai harga keseimbangan akan menjual jumlah barang maksimum dengan margin keuntungan tertinggi. Data perbelanjaan pengguna membantu syarikat menentukan produk mana yang paling bernilai di pasaran ekonomi, menurut Biro Statistik Tenaga Kerja AS. Perniagaan juga dapat menggunakan maklumat untuk mencari keperluan pengguna yang tidak terpenuhi dan mengembangkan produk baru.

Menyemak Data Perbelanjaan

Belanja pengguna adalah hasil dari banyak faktor, termasuk dasar monetari atau fiskal, inflasi, daya beli dan penawaran barang. Perniagaan dan kerajaan harus mengkaji petunjuk ekonomi yang berkaitan dengan perkara-perkara lain ketika mengukur keseluruhan kesihatan ekonomi. Walaupun perbelanjaan pengguna memainkan peranan penting dalam ekonomi, faktor-faktor lain ini juga dapat memberikan maklumat bagi perniagaan yang membuat strategi korporat atau perniagaan.