Cara Mendaftar Slogan Dengan Pejabat Tanda Dagangan

Slogan adalah bentuk harta intelek, dan dengan menandakan slogan anda, anda melindunginya daripada digunakan oleh entiti lain. Anda boleh memohon cap dagang secara elektronik atau melalui aplikasi salinan cetak, yang kedua-duanya ditadbir oleh Pejabat Paten dan Tanda Dagangan AS. Sekiranya anda tidak pasti sama ada slogan anda memenuhi syarat untuk menjadi jenama dagang, berunding dengan peguam harta intelek.

 1. Tentukan sama ada Slogan Telah Didaftarkan

 2. Tentukan sama ada slogan anda telah didaftarkan oleh entiti lain. Sekiranya slogan tersebut sudah didaftarkan, anda tidak boleh menggunakannya. Untuk menentukan apakah slogan anda sudah didaftarkan, gunakan Sistem Carian Elektronik Tanda Dagangan, pangkalan data dalam talian yang dikendalikan oleh Pejabat Paten dan Tanda Dagangan Amerika Syarikat.

 3. Lawati Laman Web Pejabat Paten dan Tanda Dagangan AS

 4. Lawati laman web Pejabat Paten dan Tanda Dagangan Amerika Syarikat untuk mengakses Sistem Aplikasi Elektronik Tanda Dagangan. Anda juga boleh meminta aplikasi salinan cetak dengan menghubungi Pusat Bantuan Tanda Dagangan di 1-800-786-9199. Wakil langsung tersedia dari jam 8:30 pagi hingga 8 malam EST, Isnin hingga Jumaat.

 5. Lengkapkan Permohonan

 6. Lengkapkan permohonan dengan memasukkan nama, maklumat perniagaan, slogan yang ingin anda daftarkan, asas untuk mengajukan dan kelas produk. Asas untuk mengajukan hanyalah alasan anda mendaftarkan slogan. Sama ada anda sudah menggunakan slogan dalam usaha perniagaan perniagaan anda, atau anda berhasrat menggunakannya pada masa akan datang.

 7. Kelas produk adalah jenis produk yang dikaitkan dengan slogan, seperti perisian komputer, barang makanan / minuman atau pakaian. Untuk memperdagangkan slogan, ia mesti digunakan untuk mengenal pasti jenama anda secara langsung; jika slogan tersebut tidak berkaitan langsung dengan jenama anda, ia tidak boleh menjadi jenama dagang.

 8. Bayar Yuran yang Diperlukan

 9. Bayar kos pemprosesan yang diperlukan untuk menghantar permohonan tanda dagangan anda. Pada masa penerbitan, bayaran pemprosesan adalah $ 325 untuk aplikasi dalam talian dan $ 375 untuk aplikasi kertas. Sekiranya slogan anda digunakan di lebih dari satu kelas produk, anda mesti membayar yuran tambahan. Semua bayaran tidak akan dikembalikan.

 10. Tunggu Pemberitahuan Agensi

 11. Tunggu Pejabat Paten dan Tanda Dagangan Amerika Syarikat memproses permohonan anda. Agensi akan memberitahu anda mengenai persetujuan atau penolakan permintaan tanda dagangan anda. Untuk memantau status aplikasi anda, hubungi Pusat Bantuan Tanda Dagangan atau gunakan pangkalan data Pengambilan Tanda Dagangan Aplikasi dan Pendaftaran. USPTO mengesyorkan agar anda memeriksa status permohonan anda setiap enam bulan sekali.

 12. Perkara yang Anda Perlu

  • Aplikasi tanda dagangan

  • Bayaran pemprosesan

  Petua

  Jika, setelah berunding dengan pengacara harta intelektual, ditentukan bahawa slogan anda tidak boleh diniagakan, anda masih dapat hak cipta slogan anda melalui Pejabat Hak Cipta Amerika Syarikat.