Cara Mencari Fail di DOS

Walaupun komputer perniagaan anda menjalankan sistem operasi Windows, mereka masih dapat menjalankan DOS, sistem operasi yang banyak digunakan pada awal komputer peribadi. Dengan DOS, anda berkomunikasi dengan komputer dan menguruskan fail dengan menaip perintah dan bukannya mengklik butang. Anda bahkan boleh mengetik perintah DOS yang akan membantu anda mencari fail yang berada dalam folder pada cakera keras anda.

1

Klik butang "Mula" di desktop anda. Pilih "Jalankan," ketik "cmd" dan kemudian klik "OK" untuk membuka tetingkap yang membolehkan anda memasukkan perintah DOS.

2

Ketik perintah berikut pada prompt di tetingkap DOS dan tekan "Enter":

cd \

DOS beralih ke direktori root komputer; jadi jika anda memasang DOS pada pemacu C anda, DOS beralih ke pemacu C. Teks berikut ditunjukkan pada permintaan DOS setelah anda menekan "Enter":

C:>

3

Taipkan arahan ini di tetingkap DOS:

cd my_folder

Ganti "my_folder" dengan nama folder yang ingin anda cari dan kemudian tekan "Enter." DOS beralih ke folder itu.

4

Ketik perintah berikut di tetingkap DOS jika anda mengetahui peluasan fail tetapi anda tidak tahu nama failnya:

dir * .file_ext

Ganti "file_ext" dengan peluasan fail yang ingin anda cari. Sebagai contoh, jika anda mengetahui bahawa sambungan fail adalah .txt, ketik perintah ini dan tekan "Enter":

dir * .txt

DOS mengembalikan senarai fail dengan pelanjutan fail yang ditentukan dalam folder semasa. Semak senarai untuk mencari fail yang anda cari.

5

Ketik perintah berikut ke dalam tetingkap DOS jika anda mengetahui nama fail tetapi tidak mengetahui pelanjutan failnya:

dir file_name. *

Ganti "file_name" dengan nama fail dan tekan "Enter." DOS mengembalikan senarai fail yang sepadan dengan nama yang anda masukkan. Banyak fail boleh muncul dalam senarai hasil jika terdapat fail dengan sambungan fail yang berlainan. Lakukan carian kad liar menggunakan tanda bintang sebagai sebahagian daripada istilah carian anda, seperti yang ditunjukkan di bawah:

dir s les. xt

Dalam contoh ini, DOS mencari " les. Xt." Sekiranya folder anda mempunyai fail bernama sales.txt, ia akan muncul dalam hasilnya. Gunakan placeholder tanda bintang sebagai ganti huruf dalam nama fail atau pelanjutan fail dalam pertanyaan carian apabila anda tidak pasti bagaimana mengeja nama fail atau peluasan fail yang anda cari.