Cara Membangunkan Aplikasi untuk Kedai Web Chrome

jika anda mempunyai akaun Google, penyemak imbas Web Chrome, dan lima dolar, anda boleh mula membuat aplikasi sendiri untuk Kedai Web Google Chrome. Apa yang dilakukan oleh aplikasi anda dan cara kerjanya bergantung sepenuhnya pada kemahiran reka bentuk Web anda. Sebarang laman web yang anda miliki dapat diubah menjadi aplikasi, bahkan halaman di blog peribadi anda. Untuk mengunggah aplikasi ke Kedai Web Chrome, Anda memerlukan file manifes, yang menggambarkan aplikasi dan lokasinya, dan ikon sehingga pengunjung dapat mengkliknya untuk memasang aplikasi Anda.

Membuat Aplikasi

1

Tentukan jenis aplikasi yang ingin anda buat. Kunjungi Kedai Web Chrome untuk mencari idea dan melihat jenis aplikasi yang popular dan yang tidak.

2

Pelajari bahasa pengaturcaraan web seperti HTML, (Hyper Text Markup Language), CSS (Cascading Style Sheets) dan JavaScript, jika anda tidak mahir dalam kemampuannya. Aplikasi boleh direka dalam kebanyakan bahasa pengaturcaraan Web, termasuk Flash atau Silverlight.

3

Reka laman di laman web peribadi anda yang ingin anda gunakan sebagai aplikasi. Sekiranya anda tidak memiliki laman web sendiri, buka Blogger.com dan buat akaun percuma dengan akaun Google anda. Ingat, anda perlu membuktikan bahawa anda memiliki laman web sebelum Google membenarkan anda menggunakan laman web sebagai aplikasi.

Membuat Fail Manifest

1

Lancarkan Notepad atau mana-mana editor teks yang membolehkan anda menyimpan fail teks biasa. Salin contoh fail manifes berformat JSON dari Tutorial Bermula di Kedai Web Google Chrome. Fail ini menerangkan aplikasi Web anda dan memberikan maklumat mengenai lokasi fail aplikasi berada

2

Ganti "Nama", "Keterangan," Versi "," URL "dan" URL Web "dengan maklumat yang sesuai dengan Aplikasi Web anda.

3

Buat folder baru di komputer anda yang bernama "myapp." Simpan fail manifes dalam format teks biasa dengan nama "manifest.json" dalam folder "myapp" anda.

Membuat Ikon

1

Lancarkan sebarang perisian grafik yang membolehkan anda menyimpan fail dalam format PNG. Sekiranya anda tidak mempunyai perisian grafik, anda boleh memuat turun Gimp secara percuma dari Gimp.org, atau versi percubaan Photoshop dari Adobe.com. Sebagai alternatif, gunakan perisian penyuntingan gambar seperti Aviary di Chrome App Store.

2

Saiz ikon sehingga 128 x 128 piksel. Gambar dalam ikon harus berukuran 96 x 96 piksel, dengan sempadan telus 16 piksel di setiap sisi.

3

Simpan ikon dalam format PNG dengan ketelusan, yang sering disebut saluran alfa, dipelihara. Gunakan nama ini dalam fail manifes untuk mengenal pasti ikon. Simpan ikon di folder "myapp" anda.

Menguji Aplikasi

1

Uji aplikasi anda dengan membuka penyemak imbas Web Google Chrome di komputer anda. Klik ikon "Perengkuh", kemudian "Alat", lalu "Sambungan". Klik ikon "+" di sebelah "Mod Pembangun".

2

Klik "Muatkan Sambungan Tidak Dibungkus." Pilih folder "myapp" anda di tetingkap navigasi dan klik "Pilih." Sekiranya anda mendapat mesej ralat, pastikan fail “manifest.json” anda diformat dengan betul. Sekiranya anda tidak mendapat ralat, aplikasinya dipasang di penyemak imbas Web Chrome anda.

3

Klik ikon untuk aplikasi anda. Aplikasi anda dibuka di tab baru.

Menghantar Aplikasi Anda

1

Klik kanan folder "myapp" anda, klik "Kirim Ke" di menu drop-down, kemudian klik "Folder Mampat (zip)." Ini membuat salinan folder yang disebut zip "myapp.zip."

2

Log masuk ke Papan Pemuka Web Google Chrome. Klik butang "Tambah Item Baru". Baca Terma dan Syarat dan klik "Terima." Klik butang "Pilih Fail" dan pilih fail "myapp.zip" anda dari menu navigasi.

3

Isi maklumat yang diperlukan seperti yang diarahkan oleh Google, termasuk keterangan terperinci, ikon, tangkapan layar aplikasi anda, gambar promosi yang anda miliki untuk aplikasi tersebut, dan kategori yang anda inginkan.

4

Sahkan bahawa anda adalah pemilik laman web seperti yang diminta oleh Google. Anda mungkin diminta membayar yuran pendaftaran pembangun $ 5 untuk aplikasi pertama anda.