Bolehkah Saya Memantau Dual Laptop?

Sebilangan besar komputer riba memuat sambungan monitor luaran. Dengan paparan tambahan yang disambungkan, Anda mempunyai tiga pilihan: Gunakan layar tambahan secara eksklusif dan matikan paparan komputer riba, cerminkan desktop pada kedua layar sehingga sama, atau panjangkan desktop di kedua layar. Prosedur yang tepat untuk mengatur konfigurasi dwi-monitor berbeza dari komputer riba ke komputer riba dan butiran lengkap akan tersedia dalam dokumentasi yang dibekalkan dengan komputer.

Jenis Sambungan

Dua sambungan paparan komputer riba yang paling biasa adalah HDMI (High Definition Multimedia Interface), yang juga membawa suara, dan standard VGA (Video Graphics Array) yang lebih lama, yang tidak membawa suara. Port HDMI lebar dan rata, sementara port VGA lebih besar dan mempunyai soket 15-pin. Rujuk dokumentasi yang disertakan dengan komputer riba anda jika anda tidak pasti jenis komputer riba anda. Sebilangan besar komputer riba dan peranti moden seperti projektor dan TV menyokong HDMI, tetapi sambungan VGA sering disertakan juga untuk memastikan keserasian dengan peranti lama.

Konfigurasi Windows

Sambungkan monitor luaran atau paparan ke komputer riba anda, dan secara automatik ia akan mengesan skrin tambahan. Bergantung pada konfigurasi komputer riba, komputer boleh langsung beralih ke paparan baru. Pintasan papan kekunci biasanya disediakan, yang membolehkan anda berpusing di antara pelbagai tetapan paparan dua. Tetapan dwi-monitor di Windows terletak dengan membuka Panel Kawalan dari menu Mula, mengklik "Penampilan dan Pemperibadian" dan kemudian "Paparan." Pilih "Ubah tetapan paparan" untuk melihat pilihan resolusi untuk setiap layar dan ubah bagaimana masing-masing digunakan.

Contoh Penggunaan

Penyediaan komputer riba monitor dua boleh digunakan untuk mencerminkan persembahan dari skrin komputer riba pada monitor luaran. Beberapa program, seperti Microsoft PowerPoint, ditulis secara khusus untuk memanfaatkan paparan lain. Sebagai alternatif, aliran TV langsung dapat ditonton di layar yang lebih besar dan nota dibuat dalam pemproses kata pada paparan komputer riba. Sekiranya anda menonton kandungan video berkualiti tinggi, monitor tambahan boleh digunakan untuk menonton bahan pada ukuran penuh semasa penutup komputer riba ditutup. Sekiranya anda menggunakan sambungan VGA, sambungan kabel yang terpisah diperlukan untuk memberi suara dari komputer riba ke paparan atau sekumpulan pembesar suara, jika pembesar suara komputer riba tidak mencukupi.

Menyelesaikan Masalah

Sekiranya anda menghadapi masalah dengan persediaan komputer riba monitor dua, pastikan sambungan kabel terpasang dengan kuat dan bahawa paparan sekunder dihidupkan dan diatur untuk menampilkan input yang betul. Sekiranya boleh, periksa monitor dengan PC lain untuk memastikannya berfungsi dengan betul. Pastikan komputer riba dikonfigurasi untuk menghantar suapan video ke paparan kedua.