Cara Menghapus Panggilan Tunggal di Skype

Skype membolehkan pengguna menghubungi satu sama lain melalui panggilan telefon, komunikasi video komputer dan pesanan teks. Sehingga Mei 2012, satu panggilan atau perbualan tidak dapat dihapuskan. Walau bagaimanapun, mesej dan panggilan untuk jangka masa tertentu atau melibatkan orang tertentu dapat disembunyikan atau dihapuskan dari sejarah akaun Skype anda. Menyembunyikan perbualan menyimpan maklumat yang utuh tetapi tidak dapat dilihat melainkan anda mengubah tetapan semula; memadam memadamkan perbualan selama-lamanya. Proses penghapusan sedikit berbeza bergantung pada jika anda menggunakan Windows, Mac atau telefon bimbit.

Tingkap

1

Pilih nama orang itu dari senarai kenalan anda di sebelah kiri tetingkap Skype. Perbualan yang anda lakukan muncul di panel sebelah kanan tetingkap.

2

Klik kanan pada nama pengguna di tetingkap itu dengan senarai perbualan dan pilih "Sembunyikan perbualan" untuk menjadikan perbualan tidak kelihatan.

3

Pilih pilihan "Alat" dari menu di bahagian atas layar dan pilih "Pilihan" dari menu lungsur jika anda ingin menghapus keseluruhan sejarah perbualan anda.

4

Pilih tab "Privasi" pada menu di sebelah kiri skrin. Tekan butang "Hapus Sejarah" untuk menghapus sejarah semua perbualan yang berkaitan dengan akaun anda, termasuk panggilan, mesej teks, mesej segera, mesej suara dan fail yang anda kirim atau terima.

Mac

1

Pilih nama orang itu dari senarai kenalan anda di sebelah kiri tetingkap Skype. Perbualan yang anda lakukan muncul di panel sebelah kanan tetingkap.

2

Klik kanan pada nama pengguna di tetingkap itu dengan senarai perbualan dan pilih "Hapus Perbualan" untuk menghapus perbualan dari akaun anda. Klik "Padam" di tetingkap pop timbul untuk mengesahkan keputusan anda.

3

Tekan "Skype" pada menu di bahagian atas layar dan klik "Preferences" dari menu drop-down jika anda ingin menghapus keseluruhan sejarah perbualan anda.

4

Klik tab "Privasi" pada menu di sebelah kiri skrin. Tekan butang "Padam Semua Sejarah Sembang" untuk menghapus sejarah semua perbualan yang berkaitan dengan akaun anda, termasuk panggilan, pesanan teks, mesej segera, mesej suara dan fail yang anda hantar atau terima.

Android

1

Tekan "Terkini" pada menu utama Skype pada Android dan sentuh perbualan yang ingin anda sembunyikan.

2

Tekan butang menu telefon anda.

3

Sentuh pilihan "Tutup" dari menu yang terbuka untuk membuang perbualan dari senarai di bawah Terkini. Perbualan di Android tidak dapat dihapus pada Mei 2012.