Kepentingan Penjenamaan Korporat

Menonjol di pasar yang ramai adalah syarat perniagaan untuk peningkatan penjualan, keuntungan dan kejayaan. Penyewa asas pemasaran adalah pembentukan identiti jenama untuk produk dan perkhidmatan. Keperluan penjenamaan tidak terhad hanya pada pemasaran produk. Penjenamaan korporat membantu pelanggan berhubung dengan perniagaan dan mengenal pasti pelbagai tawaran produk dari masa ke masa. Penjenamaan yang berkesan meminimumkan keperluan untuk pemula pemasaran yang besar untuk setiap produk baru kerana pengguna memiliki pemahaman yang telah ditetapkan mengenai kualiti, kebolehpercayaan dan tujuan produk.

Personaliti Syarikat

Penjenamaan korporat yang berkesan menentukan keperibadian perniagaan. Identiti menentukan jenis pekerja, rupa dan nuansa produk, pembungkusan produk dan ciri-ciri kedai fizikal. Sifat-sifat ini membolehkan pelanggan mengenal pasti dan berhubungan dengan syarikat dengan memberikannya kualiti yang dapat dikenali, bahkan seperti manusia. Syarikat boleh bertenaga, penyayang atau dipercayai. Pelanggan yang boleh berhubung dengan syarikat membuat hubungan emosi. Hubungan yang kuat menyebabkan kesetiaan pelanggan yang tinggi, peningkatan keuntungan dan pengiklanan dari mulut ke mulut yang bermanfaat.

Perancangan Jangka Panjang

Menubuhkan jenama korporat memerlukan komitmen terhadap rancangan jangka panjang untuk pemasaran dan konsistensi produk. Memusatkan perhatian pada masa depan, sambil menguruskan operasi harian, membantu memberi tumpuan kepada kualiti, mengarahkan tenaga pekerja dan mendorong syarikat ke arah visi bersama. Jenama korporat mempengaruhi kedua-dua teras syarikat sama seperti pelanggan.

Pengenalan

Skema warna, logo dan imejan yang konsisten membolehkan pelanggan, rakan kongsi dan pekerja mengenali produk atau maklumat syarikat dengan segera. Imej tersebut membantu mengekalkan ketekalan antara barisan produk, perubahan versi dan pasaran yang berbeza. Pengenalan dan ciri fizikal membolehkan pelanggan memilih produk syarikat dengan mudah di pasar yang sesak untuk dibeli. Penjenamaan korporat yang berkesan membantu "imej" syarikat tetap dalam fikiran pengguna.

Menyasarkan

Penjenamaan korporat membolehkan usaha pemasaran dengan mudah mensasarkan segmen yang paling sesuai untuk penawaran produk. Penjenamaan membezakan syarikat dengan faktor gaya hidup, geografi dan sosio-ekonomi. Penjenamaan membantu pengguna memilih produk yang sesuai dengan keperluan, keinginan atau kehendak mereka. Penjenamaan juga menyokong strategi harga untuk pasaran sasaran. Sebagai contoh, jenama mewah menyajikan imej kelas tinggi yang halus untuk membenarkan titik harga yang tinggi.

Bahagian pasaran

Memperluas ke pasaran geografi baru atau segmen pengguna sangat mencabar, terutama jika persaingan sudah tinggi. Penjenamaan korporat membantu membuka jalan bagi syarikat untuk meningkatkan bahagian pasarannya dengan memperluas jejak produknya. Jenama yang terkenal dan terkenal memerlukan usaha pemasaran yang lebih sedikit untuk menjual syarikat, produk dan perkhidmatan ke pasaran baru. Imej jenama yang kuat ditambah dengan produk berkualiti yang diinginkan dapat menyusup ke pasaran yang mapan dan dengan cepat mengambil bahagian pasaran dan meningkatkan keuntungan syarikat.