Cara Menjual Tuna Biru

Tuna sirip biru adalah salah satu ikan paling mahal di pasaran, dengan beberapa spesies yang panjangnya mencapai 15 kaki dan berat hingga 2.000 paun, menurut laman web advokasi lautan Oceana. Peniaga dikehendaki mematuhi Panduan Pematuhan Spesies Berpindah Tinggi (HMS) dan mendapatkan izin persekutuan untuk menjual ikan tuna, ikan todak, ikan bilis atau ikan yu. Perdagangan tuna sirip biru dikawal ketat dan dilacak ke peringkat antarabangsa. Untuk memasuki pasaran ini, ikuti langkah-langkah untuk mendapatkan izin dan lesen untuk memulakan perniagaan anda.

Petua

Nelayan dan pemilik kapal diminta untuk memegang izin HMS persekutuan, seperti permit Kategori Umum Tunas Atlantik, untuk menangkap ikan tuna sirip biru. Bergantung pada negeri, anda mungkin juga memerlukan lesen perniagaan penangkapan ikan komersial dan izin lain untuk menjual dan menyimpan tuna sirip biru.

Lihat Panduan Pematuhan HMS

Pasar sushi dan sashimi adalah destinasi utama tuna sirip biru. Sebagai makanan utama Jepun, ikan ini sering dijual dengan harga yang sangat tinggi. Pada tahun 2013, seorang pemilik restoran Jepun membayar lebih daripada $ 3.1 juta untuk satu tuna sirip Pasifik seberat 612 paun, lapor Smithsonian Magazine. Pusat Kepelbagaian Biologi memberi amaran bahawa tuna sirip biru mungkin menghadapi kepupusan akibat penangkapan ikan berlebihan. Dua daripada tiga spesies terancam atau terancam.

Berdasarkan undang-undang, semua tuna sirip biru yang ditangkap secara komersial hanya dapat dijual kepada peniaga ikan berlesen. Pasar ini diatur oleh Perkhidmatan Perikanan Laut Nasional (NMFS) atau Perikanan NOAA. Nelayan komersial yang ingin mendapatkan izin untuk menjual tuna dan spesies lain yang sangat bermigrasi di Atlantik mesti terlebih dahulu membaca Panduan Pematuhan HMS Perikanan NOAA, yang menyenaraikan semua peraturan persekutuan yang berlaku.

Menurut Panduan Pematuhan HMS, pemilik kapal dapat memilih dari tiga jenis izin untuk menuai tuna Atlantik secara komersial. Hanya satu jenis permit yang dikeluarkan untuk kapal setiap tahun, yang bermaksud bahawa jika anda mendapatkannya untuk kapal anda dan menggunakan kapal orang lain, izin anda tidak sah. Nelayan hanya boleh menggunakan peralatan yang dibenarkan, seperti batang dan kekili, kecapi dan jaring pound. Mereka yang memiliki izin kapal kecil Caribbean komersial tidak dibenarkan menangkap tuna sirip biru Atlantik.

Dapatkan Permit HMS Persekutuan

Menangkap dan menjual sirip biru tidak memerlukan lesen menangkap ikan tuna. Sebaliknya, wajib memiliki izin HMS persekutuan. Sebelum melamarnya, pertimbangkan jenis perahu dan alat penangkap ikan yang ingin anda gunakan. Per NOAA Fisheries, Permit Kategori Umum Tunas Atlantik, misalnya, membenarkan kapal untuk memancing ikan sirip biru dan tunas Atlantik lain secara komersial menggunakan kecapi, tali tangan, peralatan penyamun dan jenis peralatan lain. Bayaran permohonan adalah $ 26 .

Sekiranya anda sudah bersedia untuk mendaftar, pergi ke Kedai Permit NMSF dan masukkan nama, maklumat hubungan dan maklumat kapal anda. Setelah selesai, hantarkan permohonan anda secara dalam talian atau lengkapkan dengan tangan dan hantarkan ke NOAA Fisheries melalui pos. Berharap untuk menerima izin anda dalam satu atau dua minggu. Sementara itu, anda boleh mengunjungi HMS Permit Shop untuk memeriksa status permohonan anda.

Setelah mendapat izin, anda mesti melaporkan semua pendaratan tuna sirip biru dalam masa 24 jam dari waktu kapal tiba. Berhati-hatilah bahawa anda mungkin juga memerlukan izin untuk menjual ikan, bergantung pada keadaan di mana anda beroperasi. Jabatan Ikan dan Hidupan Liar California, misalnya, memerlukan lesen perniagaan ikan komersial, yang boleh dibeli secara dalam talian dan mesti diperbaharui pada awal setiap tahun. Permit dan lesen tambahan mungkin diperlukan untuk stok dan pengangkutan ikan, jadi pastikan untuk memeriksa keperluan di negeri anda.