Bagaimana Menjadi Pengedar Tembakau

Pengedar borong tembakau bekerjasama dengan peruncit untuk menjual produk tembakau dan alat kelengkapan, yang beroperasi di bawah lapisan peraturan dari kerajaan persekutuan dan entiti negeri.

Pegawai Akhbar Pentadbiran Makanan dan Dadah AS (FDA) Michael Felberbaum memberitahu Chron bahawa peraturan persekutuan untuk pengedar tembakau bergantung pada aktiviti syarikat, tetapi terutama berkaitan dengan perniagaan yang mengeluarkan tembakau. Jika tidak, pengedar tembakau beroperasi terutamanya di bawah bidang kuasa kerajaan negeri, yang undang-undang pengedaran tembakaunya mungkin berbeza. Atas sebab itu, syarikat yang berharap dapat beroperasi sebagai pengedar tembakau harus berurusan terlebih dahulu dengan jabatan pelesenan perniagaan negeri mereka.

Peraturan Persekutuan

Peraturan FDA kebanyakannya menganggap pengeluar tembakau. Pentadbiran mendefinisikan pengeluar sebagai mereka yang "membuat, mengubah, mencampurkan, mengeluarkan, membuat, memasang, memproses, melabel, mengemas semula, melabelkan semula atau mengimport produk tembakau." Produk tembakau termasuk produk yang dibuat atau berasal dari tembakau yang ditujukan untuk penggunaan manusia, termasuk komponen, bahagian atau aksesori mereka, menurut FDA.

Sekiranya syarikat anda memenuhi syarat sebagai pengeluar tembakau, syarikat itu mesti mematuhi mandat persekutuan berikut:

 • Laporkan maklumat bayaran pengguna

 • Bayar yuran pengguna

 • Daftarkan pertubuhan, menghantar senarai produk, termasuk iklan dan label

 • Kemukakan dokumen kesihatan tembakau

 • Hantarkan senarai ramuan

 • Memohon pemasaran produk tembakau

 • Sertakan pernyataan amaran yang diperlukan pada semua bungkusan dan iklan untuk produk tembakau

 • Serahkan kuantiti bahan yang berbahaya dan berpotensi berbahaya

 • Sekiranya anda ingin memasarkan produk tembakau sebagai risiko atau bahaya yang lebih rendah, kirimkan permohonan produk tembakau berisiko yang diubah

Sekiranya syarikat pengedaran anda tidak mengeluarkan produknya, fokuskan perhatian anda pada peraturan negeri.

Mendapatkan Kelulusan Negeri

Proses pelesenan untuk pengedar tembakau sangat berbeza antara negeri, dan pengedar mesti mendapatkan lesen dari setiap negeri di mana mereka merancang untuk menjual produk tembakau. Keith Noe, pengawal selia syarikat pengedaran tembakau, Hub Tobacco, berkata Hub kini mempunyai lesen untuk mengedarkan di Kansas, Oklahoma, dan Missouri. Sehubungan dengan perbincangan Noe dengan Chron, syarikat itu juga menunggu persetujuan untuk mendapatkan lesen untuk diedarkan di Arkansas.

Jabatan Hasil Kansas menentukan pengedar tembakau dengan tiga faktor:

 1. Sesiapa yang menjual produk tembakau di Kansas yang membawanya dari negeri lain

 2. Sesiapa yang membuat, mengeluarkan, membuat atau menyimpan produk tembakau untuk dijual di Kansas

 3. Sesiapa yang menjual produk tembakau di luar Kansas tetapi menghantar atau mengangkut produk tembakau kepada seseorang yang menjualnya di Kansas

Mana-mana orang atau perniagaan yang memenuhi definisi di atas mesti mendapatkan lesen pengedar untuk menjual atau berniaga produk tembakau di negeri Kansas. Noe mengatakan proses pelesenan di Kansas tidak terlalu panjang - namun, ia memerlukan beberapa langkah. Pengedar yang diharapkan mesti memohon lesen pengedar dengan Jabatan Hasil, yang dikenakan bayaran permohonan $ 25. Mereka juga mesti memberikan jaminan jaminan korporat, yang membenarkan mereka berniaga di negeri Kansas. Pengedar berlesen mesti menunjukkan lesen mereka di tempat perniagaan mereka, dan memperbaharui setiap tahun sebelum tarikh luput 31 Disember.

Proses pelesenan pengedaran tembakau California, secara perbandingan, sedikit lebih rumit (dan mahal). Pentadbiran Jabatan Cukai dan Bayaran California terlebih dahulu menghendaki pengedar mendapatkan lesen produk rokok / tembakau melalui Akta Perlesenan Rokok dan Tembakau California (CTPLA), yang mana mereka mesti memohon dalam talian, membayar semua yuran pelesenan dan menunggu tujuh hingga 10 hari untuk memproses,. Pengedar mesti mendapatkan lesen tembakau tempatan, jika ada. Terdapat proses yang berasingan untuk lesen borong tembakau dan pengedar tembakau, oleh itu syarikat harus memastikan mereka memohon jenis lesen yang betul:

 • Lesen pemborong membolehkan anda memperoleh dan menjual rokok dan produk tembakau berbayar cukai kepada peruncit dan pemborong lain, tetapi tidak secara langsung kepada pengguna. Lesen tembakau ini berharga $ 1,200 setiap lokasi (dengan lesen berasingan untuk setiap lokasi), dan pemborong mesti memperbaharui setiap tahun.

 • Lesen pengedar membolehkan anda menjual rokok dan produk tembakau berbayar cukai kepada peruncit, pemborong dan pengedar lain, tetapi tidak secara langsung kepada pengguna. Pengedar juga mesti mendapatkan lesen berasingan untuk setiap lokasi dengan bayaran $ 1,200 setiap lokasi, dan memperbaharui setiap tahun, dengan lesen akan berakhir pada akhir Disember.

Memulakan Perniagaan

Mendapatkan tanda lesen hanya merupakan langkah pertama dalam mewujudkan perniagaan pengedaran tembakau yang berjaya. Setelah anda melayari semua peluang undang-undang yang diperlukan, sudah tiba masanya untuk membina hubungan perniagaan yang kuat dengan peruncit atau pengedar lain yang anda ingin menjual produk anda. Menurut Noe, Hub pada masa ini menjual kepada 300-350 peruncit di seluruh Kansas, Oklahoma dan Missouri, dan syarikat itu mengekalkan hubungan perniagaan yang sihat dengan tetap memperhatikan dan sesuai dengan kebutuhan pelanggannya.

"Kami menyampaikan semua produk kami, dan kami memastikan pemandu kami bertukar dengan baik dengan pegawai dan pengurus yang mereka berurusan di kedai," kata Noe kepada Chron. "Kami berurusan dengan beberapa suku penduduk asli Amerika di Oklahoma, jadi kami berusaha untuk terus mengikuti. Mereka pada dasarnya merupakan negara yang berdaulat, dan mempunyai peraturan dan undang-undang mereka sendiri."

Walaupun industri tembakau bermula dari awal AS, pemainnya yang besar mesti tetap berubah mengikut zaman dan mengikuti perkembangan semasa. Noe mengatakan Hub mempunyai kelebihan dengan beroperasi di tengah negara - tren tembakau cenderung meletus di bandar-bandar pesisir, memberi amaran kepada pemain industri di negeri pedalaman tentang apa yang mungkin muncul di pasar mereka dalam waktu dekat.

"Kami dapat memantau apa yang berlaku di timur dan barat kita, dan mendapatkan idea tentang apa yang sedang berjalan," kata Noe.

Dia menambah bahawa cara terbaik untuk terus mengikuti tren industri adalah dengan terus berhubungan dengan peruncit mengenai apa yang pelanggan inginkan.

"Sebahagian dari itu datang dari pelanggan kami," katanya, "dan jika mereka mempunyai pelanggan mereka datang untuk meminta produk tertentu."