Cara Memulakan Perniagaan Pinjaman Gadai Janji

Memajukan perniagaan anda sendiri dalam sektor pinjaman gadai janji mungkin lebih mudah daripada yang terdengar. Manfaat menetapkan waktu anda sendiri dan mengekalkan komisen anda menarik bagi banyak orang. Anda boleh mengelakkan drama dan politik pejabat dan mencipta peluang kemajuan anda sendiri. Perlu diingat bahawa pengendalian beberapa logistik dengan betul akan diperlukan untuk menjalankan perniagaan pinjaman perumahan anda.

1

Dapatkan lesen gadai janji anda melalui negeri. Ini harus dilakukan melalui pejabat negeri yang sama yang mengendalikan perniagaan harta tanah. Pencarian mudah di laman web kerajaan negeri anda akan menunjukkan arah yang betul. Setiap negeri berbeza dengan keperluan khusus, seperti pendidikan atau pengalaman yang diperlukan atau keperluan pejabat fizikal. Negeri akan memberi anda aplikasi, yang memerlukan bayaran yang tidak dapat dikembalikan sekurang-kurangnya $ 1,000 untuk memproses permohonan tersebut.

2

Tentukan lokasi perniagaan anda. Begitu banyak perniagaan yang dicapai dalam talian hari ini sehingga anda mungkin tidak memerlukan pejabat fizikal dengan segera, tetapi anda harus mempunyai ruang yang ditentukan untuk bekerja. Tanpa pejabat fizikal di mana anda dapat bertemu dengan pelanggan, anda perlu bersedia bertemu di rumah pelanggan atau lokasi lain yang dipersetujui. Walau apa pun, anda memerlukan komputer, mesin faks, pencetak, akses Internet dan peralatan pejabat yang lain.

Sekiranya anda memutuskan untuk menyewa ruang pejabat fizikal, pertimbangkan untuk menyewa satu dengan perniagaan berkaitan yang boleh menjadi sumber rujukan yang berpotensi untuk perniagaan gadai janji anda. Sebagai contoh, memilih kompleks pejabat dengan ejen harta tanah dan syarikat penilaian di sekitarnya dapat membantu mendorong pelanggan yang disasarkan ke perniagaan anda.

3

Selesaikan prosedur undang-undang yang terlibat dalam memulakan perniagaan. Pilih dan daftarkan nama perniagaan dan tentukan struktur perniagaan (hak milik tunggal, perkongsian, LLC, S corporation atau C corporation). Bergantung pada undang-undang negeri dan tempatan, anda mungkin juga memerlukan lesen dan izin perniagaan yang lain. Hubungi pejabat kerajaan daerah anda untuk menentukan apa yang diperlukan secara sah untuk membuka perniagaan anda. Semasa memutuskan nama, anda mungkin ingin memilih yang merangkumi perihalan perniagaan anda. Contohnya, sertakan "gadai janji" atau "pinjaman" di suatu tempat dalam nama.

4

Kembangkan penawaran produk. Hubungi pemberi pinjaman borong yang menawarkan pelbagai produk pinjaman yang pada gilirannya dapat anda tawarkan kepada pelanggan anda. Pemberi pinjaman ini akan mempunyai proses kelulusan pinjaman yang khusus, jadi anda perlu membiasakan semua proses tersebut dan juga produk pinjaman sebelum menawarkannya kepada pelanggan.

5

Pilih vendor laporan kredit pengguna, penilai dan penyedia perkhidmatan penyelesaian hak milik / escrow. Pasukan ini dapat membantu anda dalam melayani pelanggan anda secara menyeluruh. Luangkan masa anda dalam memilih rakan sepasukan yang tepat yang boleh anda percayai.

6

Buat rancangan pemasaran. Tanpa pelanggan, perniagaan gadai janji anda tidak akan berjaya. Perincikan rancangan anda untuk mendapatkan pelanggan dan rujukan. Rancangan pemasaran juga dapat membantu anda mengembangkan imej dan pengetahuan mengenai pasaran sasaran anda. Mulailah menyenaraikan perniagaan anda dengan kedai media dan direktori tempatan. Anda perlu membuat bahan bercetak yang memberi maklumat kepada orang ramai mengenai perniagaan baru anda dan mendorongnya untuk memikirkan anda. Ini termasuk brosur, kad nama, alat tulis dan papan tanda. Juga penting untuk mengembangkan kehadiran dalam talian. Laman web anda harus dinamik dan aktif, menampilkan imej profesionalisme korporat.