Cara Menghilangkan Halaman Utama AOL dan Pilihan Internet

Memasang beberapa tawaran perisian AOL, seperti Edisi Internet Explorer yang Dioptimumkan AOL, tetapkan AOL sebagai halaman utama anda dan pasang bar alat yang mungkin tidak anda mahukan, terutamanya jika anda lebih suka konfigurasi standard untuk komputer di pejabat anda. Sebagai contoh, dasar syarikat anda mungkin menetapkan bahawa semua pekerja mesti mempunyai intranet korporat anda sebagai halaman utama mereka atau bahawa tiada siapa yang dibenarkan memasang bar alat dalam bentuk apa pun. Membuang barang-barang ini agak mudah.

1

Klik Mula, ketik "pilihan internet" (tanpa tanda kutip di sini dan di seluruh) dan pilih "Pilihan Internet" apabila ia muncul dalam hasil.

2

Klik tab "Umum" dalam Pilihan Internet jika tidak dipaparkan pada masa ini.

3

Kosongkan URL AOL dari medan "Halaman Utama" dan gantilah dengan URL halaman utama pilihan anda - jika anda memasukkan lebih dari satu URL, setiap halaman akan dibuka di tabnya sendiri semasa anda melancarkan Internet Explorer. Sebagai alternatif, klik butang "gunakan kosong" jika anda tidak mahu laman utama atau klik "Gunakan lalai" untuk menentukan laman utama MSN.

4

Klik butang "Tetapan" di bawah Cari untuk melancarkan tetingkap Kelola Tambah dan klik "Cari Penyedia" di bawah Jenis Tambah.

5

Pilih "Pencarian AOL" (jika ada) dan klik butang "Buang". Sekiranya Pencarian AOL ditetapkan sebagai penyedia lalai, anda mesti menetapkan penyedia carian lain dalam senarai sebagai lalai sebelum menghapusnya. Sekiranya anda tidak mempunyai penyedia carian lain dalam senarai, klik pautan "Cari lebih banyak penyedia carian" di bahagian bawah tetingkap untuk memilihnya. Penyedia carian membolehkan anda mencari item secara langsung dari bar alamat, menggunakan penyedia yang dipilih (misalnya, Google atau Bing) sebagai mesin pencari.

6

Klik "Tutup" di tetingkap Kelola Tambah dan klik "OK" untuk menutup Pilihan Internet.

7

Klik Mula, ketik "appwiz.cpl" di kotak Carian dan tekan "Enter." Perintah ini harus melancarkan applet Panel Kawalan Program dan Ciri.

8

Klik dua kali “AOL Toolbar” dan klik butang “Uninstall” di tetingkap Uninstall Toolbar AOL.

9

Klik "Tutup" apabila proses selesai.