Kelemahan Teknologi di Tempat Kerja

Pandangan sepintas lalu di mana-mana tempat kerja mengesahkan bahawa teknologi sangat penting untuk perniagaan. Sistem komputer dapat menjalankan talian pemasangan dengan beberapa pengendali untuk memantau dan menyelesaikan masalah jika sistem itu di luar talian. Setiap meja mempunyai komputer, dilengkapi dengan perisian terkini untuk pengurusan data, komunikasi dan menyelesaikan tugas pekerjaan. Semua teknologi ini dilengkapi dengan harga. Walaupun menggunakan teknologi sangat penting untuk bersaing di pasaran saat ini, ada kekurangan yang harus dipertimbangkan dalam memilih jenis dan ruang lingkup penggunaan.

Sukar untuk Dilakukan Sebarang Kerja

Di bilik berikutnya, John sedang melakukan temu ramah kerja melalui Skype. Sue berjalan melalui pejabat bercakap di telefon bimbitnya, dan Carlos memasuki jam kedua webinar interaktifnya. Tambahkan gangguan ini pada bunyi dering telefon biasa, e-mel berterusan, dan mesin faks yang bising, dan tidak hairanlah bahawa kadang-kadang sukar untuk menyelesaikan kerja. Teknologi menuntut perhatian. Kelebihan penjimatan masa sering diatasi oleh gangguan berterusan.

Kehilangan Kemahiran Komunikasi Interpersonal

Telefon bimbit, e-mel, teks dan media sosial telah banyak menggantikan komunikasi tatap muka. Satu pertemuan atau perbualan pendek dapat menghilangkan banyak pesanan teks, panggilan telefon atau e-mel. Keupayaan untuk memilih orang yang anda berinteraksi, seperti di Facebook atau Twitter, bukan pilihan di tempat kerja, sama ada berurusan dengan rakan pekerja atau dengan pelanggan. Komunikasi interpersonal, penting untuk membina hubungan perniagaan, lebih rumit dan memerlukan kesopanan dan kemahiran mendengar yang tidak diperlukan di media sosial.

Terlalu banyak bergantung pada kaedah komunikasi elektronik bukan sahaja dapat meningkatkan lalu lintas yang tidak perlu, tetapi juga dapat mengurangkan interaksi peribadi yang penting.

Kos Peningkatan dan Penyelenggaraan yang berterusan

Teknologi terus diperbaiki, yang memerlukan peningkatan berterusan dan mahal. Setiap peningkatan memerlukan latihan pekerja, mengambil masa dari pengeluaran. Kehilangan produktiviti digabungkan dengan kos perisian dan pelaksanaan dapat mengurangkan keuntungan keseluruhan. Setiap peningkatan juga dapat menurunkan semangat ketika pekerja berjuang untuk mempelajari aplikasi baru dan memenuhi standard prestasi baru.

Setelah peningkatan sistem selesai, kos penyelenggaraan berterusan menambah kos keseluruhan. Oleh kerana kerosakan sistem dapat menghentikan pengeluaran pekerja, jabatan, atau seluruh kilang, kos sokongan teknikal atau kontrak penyelenggaraan tidak lagi menjadi pilihan.

Penggodam Mungkin Selangkah Lagi

Walaupun usaha keselamatan meningkat, selalu ada risiko penggodaman dari luar dan ancaman dalaman kecurian maklumat dari pekerja dengan izin keselamatan. Banyak pekerja di jawatan kakitangan perlu mendapat akses ke data kewangan dan peribadi dari pelanggan dan pelanggan. Memantau pekerja untuk melindungi maklumat dapat menimbulkan masalah privasi pekerja. Mengamankan kata laluan dan akses ke maklumat, dan menyaring pekerja sebelum mengeluarkan akses adalah cabaran yang perlu yang menambah kos syarikat dan membahayakan hubungan pekerja.