Bolehkah Anda Mengembalikan Nombor Lama dari iPhone Mati?

Apabila iPhone mati, ia tidak berguna. Sekiranya anda tidak dapat menghidupkannya sama sekali dan tidak dapat membuat komputer anda mengenalinya, anda tidak akan dapat mengambil maklumat yang tersimpan di dalamnya, termasuk nombor telefon, kenalan dan mesej pelanggan. Adakah anda boleh mendapatkan kembali maklumat ini bergantung pada bagaimana anda mengkonfigurasi iPhone anda sebelum ia mati.

Sandaran

Apple mengesyorkan membuat sandaran iPhone dan kandungannya secara berkala sekiranya anda perlu mengembalikan peranti ke tetapan kilangnya semasa menyelesaikan masalah atau telefon hilang atau dicuri. Dengan iCloud yang dikonfigurasi dengan betul, iPhone membuat sandaran secara automatik setiap hari. Selain itu, anda boleh melakukan cadangan manual tetapan dan maklumat anda setiap kali anda menyambungkan iPhone ke iTunes di komputer anda. Sekiranya anda membuat sandaran sebelum peranti mati, anda dapat memulihkan data yang disimpan di iPhone, termasuk nombor.

Sandaran iTunes

Setiap kali anda menyambungkan iPhone ke iTunes, Anda berpeluang membuat sandaran kenalan dan log panggilan untuk penggunaan di masa depan melalui penggunaan butang "Sandarkan Sekarang" di layar Ringkasan iPhone. Sekiranya anda membuat sandaran di iTunes, anda boleh mengembalikan sandaran ke iPhone baru anda menggunakan komputer yang sama.

iCloud

Apple menawarkan semua penggunanya storan dalam talian percuma 5GB melalui iCloud. Perkhidmatan iCloud menggunakan ID Apple anda untuk menyegerakkan peranti anda dengan pelayan iCloud. Dengan iCloud aktif, iPhone anda membuat sandaran semua kandungannya, termasuk buku alamat anda, setiap hari jika ia mempunyai sambungan Wi-Fi dan disambungkan ke saluran kuasa. Sekiranya anda menghidupkan iCloud sebelum iPhone lama anda mati, anda boleh memulihkan nombor telefon anda dari sandaran iCloud.

Memulihkan Sandaran

Sekiranya anda mempunyai sandaran kandungan iPhone anda di iCloud atau di iTunes, memulihkan maklumat yang hilang adalah mudah. Semasa penyediaan iPhone baru anda, anda akan ditanya mana antara dua kaedah yang ingin anda gunakan untuk memulihkan kandungan. Ketik "Pulihkan dari Sandaran iCloud" atau "Pulihkan dari iTunes Backup" dan ikuti arahan untuk menyelesaikan pemulihan.

Maklumat Versi

Artikel ini berlaku untuk iPhone yang menjalankan iOS 6. Langkah-langkahnya mungkin sedikit berbeza atau sedikit dengan versi sistem operasi sebelumnya.