Bolehkah Anda Memasang Kad Video Sekiranya Motherboard Anda Mempunyai Chipset Grafik Onboard?

Tidak semua komputer dirancang dengan cara yang sama. Walaupun dua komputer di pejabat anda mungkin mempunyai chipset grafik on-board, mungkin hanya satu dari mereka yang mengambil kad video. Syaitan ada dalam perinciannya; beberapa papan induk mempunyai slot pengembangan untuk kad video dan yang lain tidak, jadi anda mungkin dapat memasang kad video baru tetapi perlu melakukan penyiasatan terlebih dahulu.

Periksa Manual

Cari manual yang disertakan dengan komputer anda. Beberapa komputer dihantar dengan salinan manual dan yang lain membungkus salinan softcopy yang dapat anda temukan di Windows (cari "panduan pengguna" atau "manual"). Cari bab atau item indeks yang disebut "slot pengembangan" dan kemudian sahkan sama ada motherboard khusus anda mempunyai apa yang disebut "ruang pengembangan" untuk kad video.

Buka Komputer

Sekiranya anda tidak mempunyai manual yang asli, anda selalu boleh memeriksa motherboard komputer (walaupun manual tersebut akan mempunyai petua berguna untuk membuka casing komputer). Cabut plag komputer dan keluarkan semua periferal dari belakang dan letakkan di permukaan rata. Tekan dan tahan butang kuasa untuk membersihkan sebarang cas statik di komputer, dan kemudian buka casingnya. Komputer moden mempunyai butang pelepas tunggal yang melonggarkan satu sisi, dan komputer yang lebih tua mempunyai skru di bahagian belakang casing.

Periksa Motherboard

Kenalpasti papan induk - papan hijau besar terletak di dasar komputer - kemudian cari kad grafik onboard. Kad grafik akan berada di tempat anda memasang monitor anda, dan merupakan titik permulaan yang berguna untuk mengetahui sama ada anda mempunyai slot kad pengembangan untuk kad video. Lihat dari kad grafik onboard ke arah slot kosong di papan induk - setiap komputer akan mempunyai beberapa di antaranya. Slot hijau atau merah pendek adalah slot kad video; ini hampir selalu lebih pendek daripada slot yang digunakan untuk kad rangkaian atau kad suara. Sekiranya ruangan ini kosong, anda boleh menambahkan kad video yang lain.

Memasang Kad Video

Ikuti arahan yang disertakan dengan kad video baru anda untuk memastikan kad itu dipasang dengan betul di slot pengembangan. Tutup casing dan pasangkan kabel kuasa, kabel monitor (ke kad video baru anda), papan kekunci dan tetikus. Hidupkan komputer semula; jika anda mendengar bunyi bip tetapi tidak melihat gambar, sambungkan monitor ke kad video lama dan matikan semula. Hidupkan komputer sekali lagi dan cari pesan "Tekan X untuk memasuki penyediaan sistem," di mana X adalah huruf khusus untuk komputer anda. Ketuk kekunci itu untuk memasuki program BIOS, dan kemudian gunakan kekunci anak panah pada papan kekunci untuk menavigasi ke "Chipset Video" dan tekan "Enter." Pilih kad video baru anda, kemudian tekan "F10" untuk menyimpan dan keluar dari program BIOS. Tukar kabel monitor ke kad video baru dan but semula.