Cara Membina Pelayan PC Berkekuatan Rendah

Semasa menjalankan perniagaan, setiap dolar yang dijimatkan dikira sebagai garis bawah yang lebih sihat. Pelayan PC biasanya dihidupkan untuk digunakan 24 jam sehari. Membina pelayan yang menggunakan kuasa yang rendah dapat menjimatkan penjimatan yang ketara selama ini. Untuk membina pelayan PC penggunaan rendah yang berguna memerlukan lebih banyak daripada komponen penggunaan kuasa rendah; ia juga memerlukan anda mengimbangkan penggunaan kuasa komponen dengan kemampuan mereka untuk mengembangkan sistem yang masih dapat memberikan tahap perkhidmatan yang anda perlukan untuk pelayan tersebut.

1

Pilih komponen untuk sistem anda berdasarkan penggunaan kuasa mereka. Pilih pemproses dengan CPU watt rendah dan gunakan pasta termal berkualiti tinggi yang digabungkan dengan pendingin tembaga pihak ketiga dan kipas untuk meningkatkan kecekapan pada watt yang lebih rendah. Gunakan motherboard dengan keupayaan video onboard atau tambahkan kad grafik tanpa kipas untuk mengurangkan penggunaan tenaga. Pastikan cip memori anda dilindungi di unit pendingin juga untuk mengurangkan keperluan peminat kipas tambahan untuk menyejukkan sistem.

2

Jalankan senarai komponen anda melalui kalkulator watt bekalan kuasa (lihat Sumber) sebelum membeli bekalan kuasa untuk memastikan bahawa anda membeli yang mampu menjalankan sistem tanpa dikuasakan secara berlebihan.

3

Pastikan bilangan pemacu yang dipasang di sistem anda minimum. Semakin banyak cakera keras atau pemacu optik yang anda tambahkan, semakin banyak tenaga yang digunakan dan semakin banyak haba yang dihasilkan yang memerlukan peminat menghilang. Gunakan pemacu berukuran "hijau" yang lebih besar untuk penyimpanan atau pemacu SSD untuk mengurangkan penggunaan tenaga.

4

Bina pelayan menggunakan komponen yang dipilih. Pilih monitor paparan bersaiz kecil, 15 hingga 17 inci, dengan mod daya rendah dan tetapkan monitor untuk menggunakan mod itu semasa operasi.

5

Pasang sistem operasi Windows untuk menggunakan tetapan kuasa laras yang disertakan. Klik butang Mula dan kemudian klik pada "Panel Kawalan." Pilih pilihan "Sistem dan Keselamatan" dan kemudian klik "Pilihan Daya" untuk membuka tetingkap pemilihan rancangan kuasa. Klik pada bulatan di sebelah "Seimbang" di bawah rancangan kuasa untuk menurunkan penggunaan kuasa komputer semasa operasi biasa.

6

Klik "Edit Tetapan Pelan" di sebelah pilihan seimbang. Gunakan menu tarik-turun di sebelah pilihan "Matikan Paparan" untuk memilih waktu tutup 10 minit. Ini akan mengurangkan penggunaan tenaga sistem dengan mematikan paparan 10 minit selepas kali terakhir digunakan. Anda boleh memulihkan paparan dengan menekan kekunci papan kekunci atau menggerakkan tetikus. Tetapkan menu di sebelah "Letakkan komputer untuk tidur" ke "Jangan sekali-kali" untuk mengelakkan server dimatikan ketika tidak digunakan. Klik butang "Simpan Perubahan" untuk menyimpan tetapan.