Cara Menulis Jadual Promosi Pemasaran

Jadual promosi pemasaran anda dapat membuat atau mematahkan kempen pemasaran yang berjaya. Anda mesti merancang aktiviti promosi anda mengikut jadual dan tarikh akhir media sambil memperhatikan apa yang dilakukan pesaing anda, terutamanya jika anda melancarkan produk baru. Walaupun dengan jadual bertulis, berkomunikasi dengan pekerja dengan kerap, terutamanya ketika anda menghampiri tarikh akhir.

Elemen Promosi

Promosi adalah salah satu dari empat strategi pemasaran anda: produk, harga, tempat dan promosi. Ini menjadikan perniagaan dan produk anda dapat dilihat oleh calon pelanggan dan mereka yang mempengaruhinya, seperti media. Pada akhirnya promosi anda harus mendorong penjualan, jadi anda akan memulakan dengan memberi kesedaran tentang apa yang anda tawarkan, bagaimana anda berbeza dengan pesaing dan kemudian meyakinkan pelanggan untuk mencuba anda. Strategi promosi anda mestilah gabungan hubungan masyarakat, publisiti, iklan, media sosial, penjualan peribadi dan promosi penjualan.

Tarikh sasaran

Tetapkan sasaran atau tarikh sasaran untuk setiap promosi berdasarkan matlamat pemasaran anda dan kemudian lakukan ke belakang. Sebagai contoh, jika produk anda akan tersedia untuk dijual dalam enam bulan, tentukan sejauh mana anda mahu maklumat produk dibuat secara terbuka melalui usaha pengiklanan dan perhubungan awam. Ia membantu menulis tarikh sasaran di bahagian atas papan putih dan kemudian melukis tarikh dan tarikh akhir lain yang mengalir ke bawah, meletakkan tugas yang diperlukan di bawah setiap tarikh. Aturkan dan pindahkan ini ke carta kertas dan sebarkan kepada kakitangan anda.

Kalendar Pengarang

Penerbit majalah, penerbitan dalam talian dan beberapa akhbar merancang kandungannya dengan kalendar editorial yang memperincikan topik apa yang akan dibahas dalam setiap terbitan. Setelah anda mengetahui penerbitan apa yang anda sasarkan untuk publisiti dan iklan, pesan kalendar editorial untuk setiap iklan. Anda seharusnya dapat mencarinya di laman web penerbit tetapi jika tidak dapat, panggil dan minta. Sekiranya anda telah mengenal pasti penerbitan yang sesuai untuk perniagaan anda, anda seharusnya dapat mencari subjek yang sesuai. Berdasarkan kalendar ini, tujuan pemasaran dan tarikh sasaran anda, tanyakan setiap penerbitan mengenai penulisan mengenai perniagaan anda atau meletakkan iklan dalam isu tersebut - atau keduanya. Beberapa majalah juga menerima artikel atau artikel yang disumbangkan, memberikan anda lebih banyak kawalan terhadap kandungannya.

Majalah yang menerbitkan bulanan atau suku tahunan mempunyai jangka masa panjang, yang bermaksud anda mungkin perlu menghantar bahan beberapa minggu, dan kadang-kadang berbulan-bulan, lebih awal. Perkara ini berlaku terutamanya untuk bahan iklan. Tambahkan tarikh akhir editorial ini ke garis masa anda.

Teaser Lanjutan

Laksanakan strategi media sosial beberapa bulan sebelum tujuan pemasaran atau pengenalan anda untuk mewujudkan minat dan harapan. Tulis blog dan artikel mengenai cabaran yang akan ditangani oleh produk anda, misalnya. Jangan lupa untuk menyegerakkan kemas kini laman web anda dengan catatan media sosial anda.

Sekiranya belanjawan anda mengizinkan, pesan hadiah promosi penjualan yang dicantumkan dengan mesej mengenai produk tersebut agar kakitangan jualan anda pergi bersama calon pelanggan.

Penyelarasan

Promosi pemasaran juga merangkumi strategi promosi penjualan, jadi koordinasi jadwal Anda dengan staf penjualan. Pastikan mereka memahami mesej utama, yang merupakan perkara penting, dan luangkan masa yang cukup untuk jadual latihan anda. Perkara yang sama berlaku untuk jurucakap anda - rakaman wawancara tiruan sebagai sebahagian daripada latihan dan tinjauan mereka secara terperinci.

Pastikan carta anda mengenal pasti dengan jelas setiap tugas, tarikh jatuh tempo, status dan orang yang bertanggungjawab. Kembangkan rancangan komunikasi dalaman untuk memberi tahu semua orang dan pastikan mereka tidak membocorkan maklumat sebelum tersedia untuk umum.