Periksa Vs. ACH Vs. Kos Kawat

Walaupun perniagaan anda boleh bergantung pada wang tunai kecil untuk membeli setem atau sekumpulan kertas salinan, ia memerlukan kaedah yang lebih selamat dan dapat dikesan untuk urus niaga yang melibatkan sejumlah besar, banyak penerima atau penerima, atau jarak jauh. Pindahan kawat, urus niaga Rumah Kliring Automatik dan pemeriksaan perniagaan adalah tiga kaedah transaksi kewangan biasa dengan kos kewangan, masa dan kemudahan yang berbeza.

Pemindahan Kawat

Pindahan kawat memindahkan wang dari satu akaun bank ke akaun lain. Oleh kerana kedua-dua bank telah mengesahkan akaun pembayaran dan penerimaan, proses transaksi dengan selamat dan cepat. Pemindahan dana biasanya memakan masa beberapa minit atau berlaku dalam masa nyata jika akaun berada di bank yang sama. Dalam beberapa kes, prosesnya boleh memakan waktu beberapa hari, seperti untuk pemindahan antarabangsa ke bank di negara-negara dengan sistem kewangan yang kurang maju. Ini adalah yang terpantas dari tiga kaedah dan dapat dimulakan sesuai keperluan. Walau bagaimanapun, ia juga paling mahal, dan lebih sesuai untuk jumlah besar sekali sahaja. Kos purata berjumlah $ 20 hingga $ 35 untuk menghantar wang, dan $ 10 hingga $ 20 untuk menerimanya. Ini menurut Pengawal Negeri Carolina Utara pada masa penerbitan.

ACH

Automated Clearing House adalah perantara yang mengendalikan transaksi bank. ACH memproses semua kredit dan debit dari bank tertentu dalam satu kumpulan. Oleh itu, kaedah ini lebih sesuai apabila anda menerima sejumlah wang daripada berbayar atau menghantar wang kepada beberapa penerima. Ia memerlukan penyiapan awal, tetapi biasanya memerlukan sehari atau lebih untuk setiap transaksi kumpulan. Kaedah ini lebih murah daripada transfer kawat, hanya memerlukan satu sen bagi setiap transaksi untuk akaun besar, menurut Pengawal Negeri Carolina Utara. Wang untuk pembayaran mesti tersedia sepanjang keseluruhan urus niaga atau anda mungkin akan dikenakan bayaran overdraf.

Pemeriksaan

Akaun pemeriksaan perniagaan kecil boleh percuma jika anda menyimpan baki minimum tertentu, menurut DepositAccount. Sekiranya kos cek dimasukkan secara percuma dalam akaun tersebut, maka menulis cek menjadi kaedah kewangan paling murah. Ia juga paling memakan masa. Cek tersebut mesti dihantar secara fizikal kepada penerima dan kemudian dimasukkan ke banknya. Perantara ACH kemudian memberikan cek kepada bank yang membayar untuk pengesahan. Setelah bank pembayaran bersetuju, ACH mendebitkan akaun bank pembayaran dan mengreditkan akaun bank penerima. Proses ini adalah yang paling lambat dari tiga kaedah dan boleh memakan masa beberapa hari. Dana mesti ada di akaun pembayaran ketika cek ditunjukkan untuk pengesahan dan dana didebitkan, atau bayaran overdraf dinilai.

EFT

Pemindahan dana elektronik lebih dikenali sebagai pembayaran bil elektronik atau deposit langsung. Ia sama dengan menggunakan cek tetapi menghilangkan dokumen kertas dan prosesnya yang memakan masa. Sebaliknya, pembayaran dan deposit di antara akaun dimulakan secara digital. ACH masih harus memproses transaksi, jadi EFT memerlukan waktu lebih lama daripada transfer kawat. Walau bagaimanapun, ia jauh lebih cepat daripada pemeriksaan. Di samping itu, banyak bank suka mendorong penggunaan EFT dengan mengurangkan atau menghilangkan yuran pemeriksaan untuk kaedah ini.