Cara Memuat Naik Berbagai Fail ke Dokumen Google

Alat produktiviti pejabat dalam Dokumen Google memungkinkan pengguna perniagaan memuat naik dan berkongsi dokumen dengan orang lain di mana sahaja di dunia sepanjang masa. Apabila anda ingin memuat naik beberapa fail dengan cepat ke pelayan Google untuk penyimpanan, semakan atau perkongsian, anda tidak perlu memuat naik setiap fail secara individu. Sebagai gantinya, terdapat dua kaedah di Google Docs untuk memuat naik banyak fail: Anda boleh menyeretnya dari desktop ke penyemak imbas Chrome atau Firefox, atau anda boleh menggunakan butang "Muat naik".

Desktop-ke-Penyemak Imbas (Chrome dan Firefox)

1

Simpan fail yang ingin anda muat naik ke Google Docs ke desktop komputer anda.

2

Buka akaun Google Docs anda ke senarai "Home Documents".

3

Klik butang "Pulihkan Ke Bawah" di sudut kanan atas penyemak imbas anda untuk mengurangkan saiz tetingkap penyemak imbas anda tanpa menutupnya. Butang ini terletak di sebelah kiri "X" yang anda klik untuk menutup tetingkap.

4

Tekan kekunci "Ctrl" pada papan kekunci anda, pilih fail yang anda simpan di desktop anda, dan kemudian lepaskan kekunci "Ctrl".

5

Pilih salah satu ikon fail, seret ke Google Docs, dan lepaskan kekunci tetikus apabila senarai Dokumen bertukar menjadi kuning. Kotak dialog Tetapan Muat Naik dibuka. Klik butang "Maksimumkan" pada penyemak imbas anda untuk mengembangkan penyemak imbas ke skrin penuh.

6

Klik pada kotak centang di sebelah kiri "Tukar dokumen ..." dan "Tukar teks ..." jika pilihan ini dicentang untuk membatalkan pilihannya.

7

Klik "Mula Muat Naik" dan tunggu kotak "Mengunggah ..." muncul dan menunjukkan fail yang diunggah. Mesej "Upload Selesai" akan muncul apabila prosesnya selesai.

8

Klik "X" di sudut kanan atas kotak untuk menutupnya dan kemudian sahkan bahawa semua fail muncul dalam senarai Dokumen.

Butang Muat Naik Dokumen Google (Semua Penyemak Imbas)

1

Simpan semua fail anda ke satu folder di komputer anda dan kemudian buka Google Docs ke skrin Utama.

2

Klik butang "Muat Naik" di sebelah kiri skrin di atas pautan bar sisi untuk membuka menu Muat Naik. Klik "Folder ..." untuk memaparkan kotak dialog "Browse for Folder".

3

Cari dan pilih folder yang anda simpan dan klik "OK" untuk menutup kotak. Tunggu kotak Tetapan Muat Naik dibuka.

4

Hapus pilihan "Tukar ..." jika dipilih, kemudian klik "Mulakan Upload" dan tunggu pesan "Muat Naik Selesai" muncul di kotak "Memuat ...".

5

Klik "X" di sudut kanan atas kotak untuk menutupnya.

6

Klik tajuk folder pada senarai Dokumen untuk membuka folder dan sahkan bahawa semua fail yang anda muat naik dapat dilihat.