Cara Membuka Program Cat

Seperti versi Windows sebelumnya, Windows 8 merangkumi program penyuntingan grafik asas MS Paint. Program sederhana ini tidak mempunyai ciri yang anda harapkan dari gergasi grafik, seperti PhotoShop, Fireworks atau Gimp, tetapi sesuai untuk tugas-tugas sederhana, seperti mengubah ukuran foto atau menambahkan teks padanya. Walaupun versi Windows sebelumnya membuat cara membuka Cat jelas dengan memasukkannya ke dalam menu Mula, skrin Mula lalai Windows 8 tidak termasuk alat ini. Walau bagaimanapun, terdapat banyak cara untuk membuka program MS Paint.

Ciri Carian

1

Tekan "Win" untuk kembali ke skrin Mula Windows 8 dari mod Desktop.

2

Ketik "Cat" untuk memulakan carian secara automatik.

3

Pilih "Cat" dari hasil carian untuk membuka program. Sebagai alternatif, klik kanan "Cat," pilih "Jalankan sebagai Pentadbir" dan klik "Ya" di tetingkap Kawalan Akaun Pengguna untuk menjalankan Paint dengan hak istimewa yang tinggi.

Melayari

1

Klik kanan skrin Mula Windows 8 dan klik "Semua Aplikasi" dari panel bawah. Melakukannya memaparkan semua aplikasi di komputer anda. Sebagai alternatif, tekan "Win-Q" untuk membuka tetingkap carian yang juga menyenaraikan semua aplikasi.

2

Tatal ke bahagian "Aksesori Windows".

3

Klik "Cat" untuk membuka program. Anda juga boleh memilih untuk menjalankan program sebagai pentadbir.